''Книги за смет'' се завръща за трета година

  • 20 март 2015 13:25

  • 950
  • 0
''Книги за смет'' се завръща за трета година
©

Най-успешната инициатива, обединяваща отговорното мислене към околната среда с четенето, ще се случи за трета поредна година от 26 април до 16 май.

Книги за смет” ще се състои на 25 април в Пловдив, на 26 април в София, на 9 май в Плевен и на 16 май в Бургас. Организаторите издателство Smart Books и фондация Credo Bonum, с помощта на партньорите им от посолството на САЩ в България, Българо-американска кредитна банка, Екопак България, The Mall, община Бургас и община Пловдив ще дарят книга на всеки в замяна на един килограм пластмасови отпадъци.

И тази година издателство Smart Books ще изненада приятно участниците в кампанията с лимитиран нов тираж книги. След като миналата година фокусът беше върху български класически произведения и народни приказки, тази година акцент ще бъде приключенската литература. Един от най-известните детски романи „Вълшебникът от Оз”, ще бъде преиздаден на български език 115 години след публикуването му в САЩ. Романът на Лиман Франк Баум за малката Дороти и кучето й Тото е едно от най-познатите произведения в американската култура.

Пластмасови бутилки от вода, бира, безалкохолни, туби и шишета от козметика, санитарни продукти и перилни препарати, кофички от кисело мляко, пластмасови чаши и тарелки, но почистени от остатъците от храна, найлонови торбички, стреч фолио или опаковъчно фолио, каси, са годни за рециклиране отпадъци. Те трябва да бъдат изпразнени от съдържание и смачкани, за да заемат по-малко място. Няма да се приемат следните отпадъци: блистери от лекарства, туби от масла и други вредни вещества, домакински електроуреди, авточасти и др.

За събирането на пластмасовите отпадъци в избраните градове ще бъдат поставени жълти контейнери за разделно събиране на Екопак. Събраните отпадъци допълнително ще бъдат сортирани по вид пластмаса и след това ще преминат процеси на рециклиране. След дългия процес на преработка отпадъците ще заживеят нов живот. Спестената енергия от рециклирането само на 1 пластмасова бутилка например ще захрани компютър за 25 минути.

Кампанията ще се осъществи с медийната подкрепа на телевизионното предаване на БНТ - „Зелена светлина”, „Списание 8”, гайдът „Програмата”, сайтът „Аз чета” както и с подкрепата на партньори от Столична община и JCDecaux.


 

Последвайте канала на

950 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини