Родители се катериха по стени, за да подсказват на децата си на матура (видео)

  • 20 март 2015 13:13

  • 19239
  • 7
Родители се катериха по стени, за да подсказват на децата си на матура (видео)
©

Преписването по време на изпити е стар проблем в Индия. Традицията обаче достигна нови висини в източния щат Бихар. Там родители на ученици в десети клас се покатериха по стените на училището, за да им подадат през прозорците листове с верните отговори на теста, съобщи БТВ.

В интернет се появиха снимки и клипове с родители и приятели на децата, които висят по стените като Спайдърмен, а полицаи стоят и ги гледат безпомощно отдолу. Индийската телевизия NDTV твърди, че служителите на реда дори са подкупвани, за да не се намесват.

Близо 500 ученици са били отстранени от изпитите след инцидента.

Преписването е обичайна практика в училищата в отдалечените селски райони на Индия, където работните позиции и местата във висшите учебни заведения са малко, а конкуренцията е жестока. Въпреки традиционността в този проблем, гледките с висящи по стените родители, рискуващи да се наранят, шокираха много индийци.


Много от учениците в Индия отпадат от училище заради провал на трудните изпити по стандарт в 10 и 12 клас.

Образователни експерти казват, че преписването е само симптом на по-дълбоките проблеми, които измъчват образователната система в Индия, като отсъствията на учителите, практиката да се зубри и неадекватността на училищната инфраструктура.

Изследване на образователната фондация Pratham показва, че само 48% от учениците в пети клас могат да четат с разбиране учебниците за втори клас.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
19239 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2015.05.14 | 09:26

7
Като гледам снимката се едно е у Факултето. Ако не се разправим с циганьорите това е и нашето бъдеще след години.
200

2015.03.31 | 14:47

6
E, това поне значи, че келешите нефелни не могат да преписват сами, т.е. вътре има ред. Елате да видите как е у нас - НОРМАТА е да се преписва. Ако някой даскал се опита да въведе ред, го изкарват едва ли не фашист. Такива ми ти работи, "родителите", дето си мислите, че това е само у Факултето... Вашите келеши са същите!!!
300

2015.03.24 | 20:43

1
Явно вашите келеши са по-различни, така ли да ви разбирам?
Банго Васили

2015.03.31 | 14:47

5
Вари го, печи го - циганина си е циганин, в която и държава да живее. Най-низшата каста на Индия вече заля света.
megi

2015.03.31 | 14:46

2
вие се се заяждате с циганите но като има черна работа търсите циганите и за изборите ги търсите прости ганьовци българи долни не можете да управлявате една малка държава крадете като невидели милиарди милиони и убивате хора но не ли сте българи и се прикривате но циганина ако открадне една кокошка ще го коментирате и по телевизора даже но не бъдете сигурни че сте българи защото 500 години турците са били с вашите пра пра баби тай че не се знае до колко сте българи но скоро ще се върнат пак турците и тогава па ще бъде по старому защото ганьовци не можете да управлявате

2015.03.31 | 14:47

4
Най-добре е да им се даде да преписват отколкото родителите да си рискуват живота. То преписването е и полезно.

2015.03.31 | 14:46

3
Да дойдат в БГ няма да се трепят така ,тук дипломите ги подаряваме.В БГ вишисти да ринеш,ние не гоним ка4ство,гоним коли4ество :D

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини