ИД пое отговорност за атаката в Тунис

  • 19 март 2015 20:22

  • 1460
  • 0
ИД пое отговорност за атаката в Тунис
© Getty Images/Guliver

"Ислямска държава" пое отговорността за вчерашното нападение срещу музея Бардо в туниската столица, при което бяха убити 23-ма души, повечето чуждестранни туристи, според аудиозапис, разпространен в интернет, предаде БТА, цитирайки Ройтерс.

Групировката възхвалява двамата нападатели, които нарича "рицари на Ислямска държава, въоръжени с картечници и бомби". Атаката е наречена "благословено нахлуване в едно от свърталищата на неверниците и порока в мюсюлмански Тунис", съобщи АП. Записът е качен в ислямистки форум. В аудиозаписа ИД твърди, че кървавата операция е извършена от двама "рицари на халифата" на име Абу Закария ат Туниси и Абу Анас ат Туниси допълва АФП. ИД пояснява, че двамата ислямисти са били въоръжени с автомати и бомби и са успели да обсадят група от представители на "страните-кръстоносци".

"Нашите бойци успяха да всеят ужас в сърцето на неверниците. Онова, което вие видяхте е само началото. Няма да се радвате нито на сигурност, нито на мир", се казва в изявлението на ИД, цитирано от АФП. "Гответе се за радостни новини за начина, по който ще ви  навредим, неверници. Онова, което видяхте днес е само първата капка на дъжда", се допълва в посланието, цитирано от АП. То беше прехванато от американския център СИТЕ, който наблюдава джихадистките интернет сайтове. Преди това премиерът на Тунис Хабиб Есид заяви, че престъпниците са идентифицирани като Ясин Абиди и Хатем Хашнауи. Говорител на вътрешното министерство на Тунис посочи, че вероятно двамата нападатели са тунизийци.

В резултат на нападението загинаха 21 души, от които 20 чужденци. 13 от убитите чужденци бяха идентифицирани и сред тях има трима японци и двама французи.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1460 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини