Бедствено положение в община Руен

  • 17 октомври 2011 17:07

  • 4423
  • 0
Бедствено положение в община Руен
© Булфото

В селата Руен, Просеник, Вресово, Снягово, Добра поляна, Топчийско, Средна махала, Каменяк и Мрежичко в община Руен е обявено бедствено положени, съобщи Иб Мустафа, временно изпълняващ длъжността кмет на община Руен.

По неговите думи валежите продължават. Отстранени са падналите дървета по пътя и върху жици. „Най-голям проблем има с електрозахранването в населените места. В Руен положението е трагично по отношение на наводняването, тъй като селото е на ниско и деретата, каналите не побират водата, която приижда, там има ток.

Нагоре към Добра поляна, Снягово, Средна махала, Топчийско, Каменяк, там няма ток, тъй като те са на високо, има и снеговалеж, и жиците са обледени, има паднали дървета върху жиците, те вече са отстранени, но в селата няма ток. Единствено в Топчийско и Мрежичко няма да има ток, а в другите села изобщо няма да има, тъй като има обледени жици по далекопровода”, обясни Мустафа. Той посочи, че допреди около половин час 16 населени места в общината са били без ток.

В някои от селата повредите може би ще се отстранят от електроразпределителното дружество, но за другите села не дават гаранция, че проблемите ще се отстранят до утре. „Има наводнени къщи в с. Просенек, двете дерета са излезли от коритата си в с. Вресово и там е трагично, тъй като всичката вода, която се побира от планините, минава оттам”, каза още Мустафа. Той посочи, че на място са екипи на "Пожарна безопасност и защита на населението" и отводняват къщите.

В отводняването е ангажирана и частна техника. „Багери отбиха водата от края на селата, където това е възможно. Най-зле е ситуацията в село Руен”, посочи още Мустафа. „Около 6 къщи бяха отводнени от пожарната, хората също си имат помпи. Лошото е, че водата приижда и все едно пълниш каци без дъно. Направихме диги, където можахме, за да отбием водата, прокопахме канали, където имаше възможност да отведем водата. По високите части в общината вали мокър сняг и тъй като дърветата са облистени натежават и падат върху пътища, жици и т.н., има и силен вятър”, допълни той. Мустафа допълни, че ако не се налага утре няма да бъде спирана учебната дейност в двете средищни училища в селата Топчийско и Добра поляна.

Последвайте канала на

4423 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини