Руска медия: Връщането на Крим бе неизбежно

  • 16 март 2015 09:23

  • 2204
  • 3
Руска медия: Връщането на Крим бе неизбежно
©

Руският печат коментира политическите и икономическите последици от анексията на Крим. Точно преди година местните жители казаха решително "да" на връщането в Русия, напомня вестник Росийская газета.

Официозът нарича този референдум исторически за Крим и за цялата страна. "Доста проблеми връхлетяха полуострова, но въпреки всичко нито обикновените хора, нито първите лица в републиката не съжалиха за стореното", пише вестникът и цитира мнението на Сергей Аксьонов, лидера на Крим, който казва от името на кримското ръководство: "Никой от нас не се колеба нито секунда и никога не съжали за направеното от него. Това бе единствено верният път".

Връщането на полуострова в Русия бе неизбежно - твърде много стратегически пропуски и непоправими грешки допусна украинската власт през последните години, коментира председателят на местния парламент Владимир Константинов. "Сега никакви чуждестранни санкции, заплахи и шантаж няма да накарат жителите на полуострова  да се откажат от своя избор. Тези дни, за разлика от украинските региони, хората в Крим не броят жертвите от братоубийствената война, а се веселят на празнични прояви по случай обединението си с Русия", твърди "Росийская газета".

За "шумни тържества" във връзка с годишнината пише и "Новая газета", но изтъква, че "на самия полуостров нещата, меко казано, не вървят съвсем добре". Заради бавене на заплатите започнаха стачки, цените тръгнаха нагоре, а под предлог за борба с местните украински националисти масово започна да се иззема имущество от бизнесмените. По данни на правозащитници, от май 2014 г. 500 кримски фирми вече имали нови собственици, близки до ръководството на Крим. А правоохранителните органи не се намесват, понякога дори действат на страната на грабителите, пише опозиционният вестник.

"РБК Дейли" изчислява колко плаща Русия за новите си земи. Цитирани са данни на руското финансово министерство, според които заедно с дотациите за балансиране на бюджета финансовата подкрепа за Крим и Севастопол е достигнала 90,8 милиарда рубли, целевите трансфери от федералния бюджет - още 33,9 милиарда, или общо 124,7 милиарда рубли (1,906 милиарда евро). Повечето пари са отишли за текущи разходи - заплати в бюджетния сектор, социални плащания, издръжка на учрежденията, покриване на дефицита в кримския пенсионен бюджет. Това обаче не е пълната сума - разходи са правели също министерства и ведомства, пише изданието. Според негов източник - федерален служител, "никой няма да ви каже колко излезе това".

Всекидневникът споменава и за директна помощ, получавана от други области на Русия, "освен финансовата - храни, медикаменти, техника, дори руски знамена, портрети на президента Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 и гербове на Русия". "Някои региони помогнаха на Крим доброволно", уточнява изданието. Преките бюджетни разходи, тези на отделните региони и данъците, неполучени от федералния център, възлизат на общо около 140 милиарда рубли (2,14 милиарда евро), без да смятаме изхарченото по тайни пера. Това обаче не е най-разточителният случай - дотациите за Чечения и Ингушетия са малко по-високи, добавя "РБК дейли".

До 2020 г. се предвижда Русия да инвестира в Крим 681 милиарда рубли (10,41 милиарда евро), информира "Комсомолская правда". Парите ще отидат за социални нужди, пътища, ремонт на жилища и най-вече за изграждането на мост през Керченския проток. Заплатите в бюджетния сектор междувременно нараснаха тройно, увеличиха се пенсиите. Обучението в кримските училища вече е по руски стандарти. За държавни езици са признати руският, украинският и кримско-татарският, официална валута е рублата. Освен това, в региона с пълна пара се създават и екипират военноморски сили, допълва вестникът.

Твърде много неща, свързани с Украйна, няма как да се прогнозират днес, предупреждава "Московский комсомолец". Как ще се развие ситуацията в Донбас? Ще излезе ли траен вторият "мински" мир или всичко пак ще тръгне към война? Как ще върви руската икономика? Едногодишното "автономно плаване" на Крим съвсем не е меродавен показател, тревожи се изданието. "Какво ще става във вътрешната ни политика? Всичко сочи, че властта на Путин в страната е много здрава. Но високото равнище на омразата, което виждаме в Русия, със сигурност няма как да не прерасне в нещо много лошо", подчертава всекидневникът. "Крим, разбира се, е наш. Но колко време Русия ще трябва все да плаща сметките за това и колко ще са нулите отдолу в последната "касова бележка", това дори Путин не го знае", заключава "Московский комсомолец".

Последвайте канала на

БТА
2204 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2015.03.18 | 04:13

3
Путлер капут!

2015.03.17 | 23:40

2
Тепърва Крим ще разбере, кон боб яде ли.

2015.03.17 | 21:26

1
А след това и цяла Украйна!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини