Лекар трябва да дава процента увреждане по ТЕЛК, убеден е Москов

  • 13 март 2015 13:05

  • 1811
  • 0
Лекар трябва да дава процента увреждане по ТЕЛК, убеден е Москов
©

Здравното и социално министерства упорито работят заедно по промяна системата за даване на оценки по трудоспособност през ТЕЛК.

В отговор на депутатско питане по време на редовния парламентарен контрол здравният министър Петър МосковПетър Москов Д-р Петър Стефанов Москов е роден на 17 декември 1970 г. в София. Петър Москов завършва увери шепата останали на работа депутати, че двете ведомства са се организирали в работна група, която изчиства законодателните текстове по въпроса.

"Искам този диалог да се води публично не заради организациите, а заради хората, заради параметрите на възможността държавата да финансира процеса. Това са двата мастодонта, с които трябва да се преборим", разясни министърът.

Според него идеята на новия модел, който се разработва, е хората бързо и лесно да получават лекарска експертиза, което се корени във възможността работещи лекари да дават такава оценка. За Москов е важно да се раздели чисто медицинската експертиза от някаква социална придобивка, която върви с нея.

Цялата философия е свързана с това лекарят да дава процента на увреждане, който има човекът, а после социален работник задно с лекар по трудова медицина, какъвто има във всяко предприятие по закон, преценява спрямо спецификата на работното място каква част от тези увреждания в каква степен инвалидизират служителя и какво следва от това.

Не да получите на калпак пенсия и билет за трамвай и да си стоите в къщи, обясни той на депутатите.

Москов увери всеки с нужда от такъв тип експертиза сега, докато не са приети промените, че системата ще работи без спънки такава, каквато е. Колкото по-бързо я променим и колкото по-малко време губим в говорене, толкова по-добре, отсече Москов.

За да бъде по-конкретен в отговора си, Москов представи последните данни, които има МЗ от ТЕЛК-овете - тези за 2013 г. Според тях малко над 187 000 са общо освидетелстваните и преосвидетелстваните граждани, като 68 000 от тях са се подложили на ТЕЛК за пръв път. Най-голямата възрастова група е между 50 и 65 години, като 40,5% от хората, минали през оценка, са с пожизнена инвалидност.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1811 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини