16 часа линейка беше блокирана в Родопите

  • 12 март 2015 13:17

  • 917
  • 0
16 часа линейка беше блокирана в Родопите
©

Цяла нощ, над 16 часа, линейка с медицински екип е стояла на връх Печинско след като оказали помощ на болни, докато високопроходима техника не ги изкара от преспите. Това стана ясно на брифинг в МБАЛ „Д-р Братан Шукеров”-Смолян, на който присъстваха зам.-здравните министри д-р Адам Персенски и д-р Ваньо Шарков, предаде репортер на Радио „Фокус” – Смолян.

Директорът на Центъра на спешна медицинска помощ-Смолян д-р Венелин Денев заяви, че повече от 160 спешни повиквания са изпълнени от спешните центрове в Смолянска област от обявяването на бедствието, а общо в деветте филиала са обслужени 297 пациенти до сега. Работи се при неспецифични условия, които изискват от екипите неимоверни усилия и стоицизъм.

Д-р Денев даде няколко примера. Във филиалите на спешната медицинска помощ в Неделино и Баните вече шест денонощия работят при липса на ел.-захранване и непочистена пътна мрежа към малките населени места. Екипът на ФСМП – Златоград на 6 март в 20.07 часа получава повикване на село Върли дол за болен със задух. След връх Печинско, посока Върли дол пътят е прекъснат от паднали дървета и снегонавяване. Изпратената техника аварира. В 02.30 часа с шейна на ПБЗН медицински фелдшер Въргова се насочва към селото. Болният е успешно прехвърлен на линейката и транспортиран в МБАЛ-Златоград в 10.56 часа на другия ден – 7 март.

На 7 март екипът на ФСМП-Баните в 10.30 часа транспортира болен за МБАЛ-Смолян, като пътуването им трае до Смолян до 14.00 часа поради паднали дървета и снежни навявания. На 7 март екипът на ФСМП-Златоград през цялата нощ е бил на връх Печинско поради наличие на бедстващо семейство на 5 км посока кулата Бучвица. На сутринта пътят е разчистен от верижна техника и пациентката, която има заболяване захарен диабет с хипогликемия, е транспортирана до МБАЛ-Мадан. Екипът се прибира във ФСМП-Златоград в 14.30 часа на другия ден. Имало е многократни повиквания за село Оградна, Неделинско, на 11 март в 10.40 часа за болни без инсулин и онкоболен с оплаквания.

Медицински фелдшер Делянова от ФСМП-Неделино с високопроходима техника на ПБЗН-Златоград обслужва болните и екипът се прибира в Неделино в 17.00 часа. Д-р Денев благодари на екипите, които продължават да работят при тежки условия и полагат неимоверни усилия, за да отидат до населеното място където имат нужда от спешна помощ.

Последвайте канала на

917 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини