Виновни ли са тримата сноубордисти, загинали при лавина в Пирин?

  • 11 март 2015 07:40

  • 3164
  • 1
Виновни ли са тримата сноубордисти, загинали при лавина в Пирин?
©

Виновни ли са тримата сноубордисти, които загинаха при лавина в Пирин, коментираха в сутрешния блок на бТВ спасителят от ПСС Иван Драгошинов, ски учителят Емил Обретенов, председателят на БАССЕС Радослав Мирчев и журналистът Лиана Панделиева.

Председателят на БАССЕС познава двама от загиналите. Той срещна неразбиране от страна на журналистката Лиана Панделиева, по думите, на която постъпката на сноубордистите е била безрасъдна.

След много упреци Мирчев й опонира: „Говорите много предубедено за неща, с които не мога да се съглася“.

Той призова „да избягаме от този инцидент и ако искате да си поговорим, да го направим“.

Хората, които ходят в планината са приятели и единственият, който може да те спаси в тази ситуация, са приятелите. Това дали караме на или извън пистите е излишно да се коментира. Този спорт се развива с такива темпове, коментира Радослав Мирчев.

Той показа раница с екипировка, включваща лавинен уред. По думите му, когато човек е екипиран добре, фаталният край е малко вероятен.

„Къде беше грешката? Никой не беше там? Не може адреналина да надвие над разума“, категоричен бе от своя страна спасителят от ПСС Иван Драгошинов.

Риск има на пистата, риск има и по улиците. Кой ще научи българина да кара с колани, недоумява той.

Кой може да си позволи в Австрия да направи такова нещо? Знаете ли какви са санкциите да има предупреждение за лавинна опасност и да отидеш да караш, запита Драгошинов.

„Всеки един от нас, който практикува тези спортове, е абсолютно наясно с всяка една подробност. В случая не се знае за какво става дума. След тях някой може да е засякъл склона и да ги е затрупал“, даде мнение ски учителят Емил Обретенов.

Има едни прости правила, когато особено има риск от лавина - никога не тръгват всички заедно; трима наведнъж това е тотална грешка, те натежават, продължи още той.

Защо трябва да стане тази трагедия, за да коментираме такива теми, попита Обретенов и призова за информираност.

Последвайте канала на

3164 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.03.16 | 22:47

1
Е, не знам, щом искат да рискуват. На сила хубост не става. Който е решил да си троши главата да си я троши.

Добави коментар

Водещи новини