Фотоизложбата „Лявото око” в Roca - Експо Баня София (снимки+видео)

  • 09 март 2015 10:56

  • 1283
  • 0
Фотоизложбата „Лявото око” в Roca - Експо Баня София (снимки+видео)
© Novini.bg

Международният ден на жената събра 12 дами фотографи в изложбената зала на Roca - Експо Баня София, за да пресъздадат женския свят във фотоизложбата „Лявото око”.

Изложбената зала не за първи път посреща подобно културно мероприятие. През последните години тя се утвърди като едно от предпочитаните алтернативни културни пространства в столицата. Това е некомерсиално пространство, в което е организирана постоянна експозиция от изделия за банята, създадени от именити световни дизайнери и студиа.

Идеята за фотоизложбата обаче е на изпълнителния директор на Roca за Югоизточна Европа Серхио Кастро. Компанията поверява отговорната роля за подбора на авторите и творбите на куратора Надежда Павлова, която доразвива концепцията за изложбата.

Кураторът е повлиян от откритието, че дамите по-често снимат с лявото си око, за разлика от мъжете, които използват дясното. Дали тази особеност е свързана и с различно светоусещане от страна на дамите-фотографи? Именно затова и тазмесечната изложба е озаглавена „Лявото око”.

„Лявото око е това, с което мечтателят гледа на нас отвън”, споделя Павлова. Тя благодари сърдечно на Roca за съвместната им работа, която продължава вече 3 години, за доверието и подкрепата. Павлова сравни работа им заедно със срещата между орела и чучулигата: „Тя пеела много хубаво, а той имал много силни криле, на които да я понесе във висините и всички да чуят прекрасната им песен”.

Експозицията е под патронажа на вицепрезидента Маргарита Попова и ще продължи до 27 март.
Самата Попова изказа искрени благодарности към Roca за поканата да бъде патрон на събитието им и ги определи като основните източници на финансиране за подобни изложби в страната ни.

Присъстваха още мениджър маркетинг на Roca за Югоизточна Европа Веселин Симов, изпълнителният директор на Roca за Югоизточна Европа Серхио Кастро, също Н.Пр. Посланика на Испания Хосе Луис Тапиа и заместник-кметът на София Тодор Чобанов.
Посланикът поздрави Roca с това, че още веднъж е представила своята чувствителност към социума. По думите му фирмата представя своята корпоративна социална отговорност в обществото.

„Това е важен актив за марката в Испания, където предстои да се разкрият още хиляди работни места”, подчерта Хосе Луис Тапиа.
Изпълнителният директор на Roca за Югоизточна Европа Серхио Кастро пък изтъкна, че е имал идеята за подобно събитие от много години. Мотивите му са професионални и емоционални. Емоционалните са свързани с това, че има 3 дъщери, а професионалните - че има много колеги жени, които работят в Roca България.
„За нашата фирма жените са много важни”, категоричен бе Кастро.

В пъстра палитра бяха представени общо 50 творби на 12 автора, които разкриват женските емоции, настояще и мечти. Фотосите са уловени от обективите на Антония Маринова, Вера Гоцева, Галя Йотова, Дипти Десай – Индия, Ирина Пидова, Красимира Серафимова, Мичико Макино – Япония, Надежда Павлова, Надежда Шипкова, Негар Ягмаян – Иран, Петра Клачкова – Чехия и Силвия Иванова.

В изложбеното пространство на Експо Баня София са представяли свои творби известни български и чуждестранни художници, както и са гостували със свои изяви емблематични български творци като Теодосий Спасов, Бойка Велкова, Стефан Спасов.

От своето откриване през 2007 г. изложбената зала на бул. Мария Луиза 16, се превърна в място за интересни и разнообразни срещи с родната и световна култура и изкуство.

Експо Баня София бе домакин на редица културни събития, изложби графика и живопис, фотоизложби, семинари, форуми за архитектура и дизайн, концерти, театрални постановки.

Изложбената зала участва активно в културния живот на столицата като съорганизатор на различни културни проекти, в партньорство с различни други културни и неправителствени организации.

Снимки от събитието вижте ТУК

Последвайте канала на

Novini.bg
1283 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини