Брюксел дава 9,2 млрд. евро за бърз широколентов интернет

  • 16 октомври 2011 16:29

  • 1123
  • 0
Брюксел дава 9,2 млрд. евро за бърз широколентов интернет
© gettyimages

Европейската комисия ще предложи до в сряда план, според който ще инвестира 9,2 млрд. евро в развитието на инфраструктура за бърз широколентов интернет на територията на ЕС, съобщи Би Би Си.

Целта е до 2020 г. всички европейски домакинства да имат скорост на интернет от поне 30 мегабита в секунда, като половината от населението ще се радва на скорост от повече от 100 мегабита.

Парите ще бъдат инвестирани между 2014 и 2020 г., предвижда планът. Най-малко 7 млрд. евро от сумата ще бъдат инвестирани в изграждането на високоскоростни мрежи за широколентов интернет, като ще се отпускат под формата на заеми и акции. Еврослужителите се надяват, помагайки на инфраструктурата в държавите, да стимулират частния бизнес и местните власти, които да вложат допълнителни 50 млрд. евро в проектите.

Останалата част от парите ще бъдат разделени по програми, които ще стимулират пазара на електронните услуги като електронно здраве, киберсигурност и интелигентни енергийни системи. Очаква се програмата да бъде добрена от Европейския парламент и от страните членки.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1123 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини