Зелените канят в Червената къща

  • 08 март 2015 12:18

  • 1494
  • 1
Зелените канят в Червената къща
©

На 10. 03. 2015 г. зелените НПО-та , изпълняващи програмите на швейцарската конфедерация чрез Фонда за реформи на стойност няколко стотин хиляди франка, организират дискусия и отчет на дейността си. Срещата ще се проведе в Червена къща на ул. “Любен Каравелов”, придобила известност с факта, че Фондацията „Гъливер клиринг хауз“ , свързана с политолога Иван Кръстев от години, ползва без да плаща наем.

Избраният формат на срещата е изключително странен. Тя по-скоро прилича на политическа партийна кръгла маса, отколкото на граждански форум. Поканени са: Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г, председателят на БСП - Михаил МиковМихаил Миков Михаил Райков Миков е съвременен български политик, депутат и председател на 42-то Народно, председателят на ДПС - Лютви МестанЛютви Местан Лютви Ахмед Местан е роден в село Чорбаджийско. Завършил е българска филология   в, Меглена КуневаМеглена Кунева Меглена Кунева е български политик, първи европейски комисар от България. Кунева е родена на 22 от „България на гражданите“, представителят на „Реформаторския блок“ - Радан КъневРадан Кънев Радан Кънев е роден на 30 септември 1975 г. в гр. София. Завършва столичната френска гимназия и, съпредседателят на „Патриотичния фронт“ - Валери СимеоновВалери СимеоновВалери Симеонов е заместник министър-председател по икономическата и демографската политика до 16, Николай БарековНиколай Бареков Николай Тихомиров Бареков е роден на 16 октомври 1972 година в град Пловдив, България. Завършва - Коалиция „България без цензура“ и партия „Атака“ - Волен СидеровВолен СидеровВолен Николов Сидеров е български политик и журналист, лидер на крайнодясната националистическа.
Лектори по темите, свързани с горите, биоразнообразието и с Плана за управление на Пирин са Стефан Аврамов, експерт в българо-швейцарската фондация „Биоразнообразие“ и Тома Белев, изпълняващ друга швейцарска програма - „Зелени закони“. Дискусията ще бъде допълнена и с обсъждане на разширяване на Натура в Национален парк Рила. Предлага се увеличение на т.нар. Зона Рила - буфер, което да обхване всички ниски части около и над населените места в планината. Мнението на организаторите е, че задължително трябва да остане забраната за всякакво строително в Национален парк Рила, включително и на спортни съоръжения.

Събитието в „Червената къща“ е организирано от “Сдружение за изследователски практики” по проект „Да говорим (на) открито“  с финансовата подкрепа на Конфедерация Швейцария чрез Фонд за реформи. На срещата не са поканени представители на неправителствени организации, работещи в сферата на опазване на околната среда, които не са съгласни с налагане на крайни ограничения и рестрикции свързани с екологичното законодателство. Смисълът на такива дискусии е да се чуят всички мнения, а не избирателно да се канят едни и същи личности и организации, чиито тези са пределно ясни от години и не намират одобрението на по-голямата част от обществото. Това се доказва със скромния резултат на зелените - само 0.6% на последните парламентарния избори.
Финансиран от швейцарската конфедерация е и проектът „Прозрачни планини“, изпълняван от активист на партия „Зелените“ Андрей Ковачев. Членовете на екипа му участват като заинтересовани страни при изработване при Плана за управление на Пирин, а вече се включват и при обсъжданията за Плана за управление на Витоша. От публичните им изяви става ясно, че те са категорично против обособяването на туристически зони и изграждането на спортни съоръжения в планините.

Модератор на събитието в Червената къща е журналистът Иван Бедров, чиято кариера последователно преминава през Свободна Европа, btv и свързаните с групата Икономедиа RE:TV, в. „Пари“ и "Капитал Daily".

Грижата за опазване на природата у нас от швейцарския „Фонд за развитие“ продължава с организирането на подобни дискусии на 23 март и на 16 април отново в Червената къща, освен ако дотогава Министерството на културата не си възстанови обратно незаконно ползвания имот.

Последвайте канала на

Novini.bg
1494 1

Коментари 1

Добави коментар

2015.03.08 | 14:09

1
.I.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини