Свръхводоустойчиво покритие слага край на чистенето и прането

  • 06 март 2015 15:54

  • 3370
  • 0
Свръхводоустойчиво покритие слага край на чистенето и прането
©

Британски и китайски учени разработиха ново покритие, което може да се използва за дрехи, хартия, стъкло и стомана за получаване на самопочистващи се повърхности, като ефектът се запазва дори след надраскване, съобщи Ройтерс, предаде БТА.

В публикация в сп. "Сайънс" учените твърдят, че материалът от наночастици на титанов двуокис е изключително водоотблъскващ, но за разлика от другите подобни водоустойчиви покрития действието му продължава и когато е повреден или изложен на мазнини. Голямата издръжливост го прави подходящ за много приложения, от дрехи до автомобили.

"Най-голямото предизвикателство за самопочистващите се повърхности е да се намери начин те да са достатъчно издръжливи на ежедневна употреба", обяснява Клеър Кармалт, професор по неорганична химия в лондонския Юнивърсити колидж. „Те са слаби механично и лесно се изтъркват. Като съчетахме нашата боя с различни адхезиви, показахме, че е възможно да се получи издръжлива самопочистваща се повърхност".

Екипът на Кармалт е използвал различни методи за нанасяне на покритието в зависимост от материала. За стъкло и стомана учените са използвали пистолет. Памука са потопили, а хартията са обработили с инжектиране.

"Водоустойчивостта прави материалите самопочистващи, защото водата образува по тях капчици, които, докато се плъзгат по повърхността, са като миниатюрни прахосмукачки, улавящи прах, вируси и бактерии", обяснява другият съавтор на изследването Яо Лу. „За да е възможно това, повърхността трябва да е груба и восъчна. Опитахме се да възпроизведем тези условия върху твърди и меки повърхности".
 

Последвайте канала на

Десислава Станева
3370 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини