Правосъдният министър поиска Владимира Янева да бъде уволнена

  • 06 март 2015 12:27

  • 2103
  • 3
Правосъдният министър поиска Владимира Янева да бъде уволнена
© Булфото

Министърът на правосъдието Христо ИвановХристо Иванов Роден е на 13 септември 1974 г. в София.   Христо Иванов е магистър по право от Софийския внесе във Висшия съдебен съвет предложение за образуване на дисциплинарно производство срещу Владимира ЯневаВладимира Янева Владимира Янева Янева - Манолева е родена в град София. Средното си образование е завършила в, съдия от Софийския градски съд, съобщиха за novini.bg от Министерство на правосъдието.

Предложението на министъра е изготвено въз основа на фактите, които се съдържат в писмото от председателя на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (НБКСРС) г-н Бойко Рашков, постъпило в Министерството на правосъдието на 18.02.2015 г. В писмото са отразени резултатите от извършена проверка на основание чл. 34 б, ал. 1 от Закона за специалните разузнавателни средства (ЗСРС) в Дирекция „Сигурност на МВР“ и Специализирана дирекция „Технически операции“ – ДАНС.

Всички тези данни, които не представляват класифицирана информация, вече бяха публично оповестени в средствата за масово осведомяване. Тази особеност на конкретната дейност по установяването на фактите на дисциплинарното нарушение на г-жа Владимира ЯневаВладимира Янева Владимира Янева Янева - Манолева е родена в град София. Средното си образование е завършила в поради неговата специфичност, която засяга дейността и на органи на МВР и ДАНС, предпостави публичността на процеса. Поради това в конкретния случай оповестяването на доклада на председателя на НБКСРС направи обективно невъзможно запазването на тайната за фактите на дисциплинарното нарушение, каквато поначало се предвижда в интерес на привлечения към дисциплинарна отговорност магистрат и авторитета на органите на съдебната власт.

Всички тези особености на вече известната дейност по установяване на нарушението и изключителната значимост на сферата, в която то е извършено, за защита на националната сигурност, обезсмислят внасянето на предложението за образуване на дисциплинарно производство срещу г-жа Владимира ЯневаВладимира Янева Владимира Янева Янева - Манолева е родена в град София. Средното си образование е завършила в в режим на дискретност, защото фактите в него вече не са тайна за обществото. В същото време привличането на вниманието към тези обстоятелства е наложително в спешен порядък и под засилен публичен контрол, защото те поставят проблем от най-висш обществен интерес за защита на основните човешки права и за съдържанието на ефективния съдебен контрол върху дейността по прилагане и използване на специални разузнавателни средства.

Това се вижда без всякакво съмнение от декласифицираната част на доклада на председателя на НБКСРС, която по същество чрез поредица от факти установява, че предвидената в ЗСРС форма на съдебен контрол може да бъде сведена до формална привидност, която не само е позволила пълна безконтролност на органите на МВР и ДАНС, но й е придала и несъществуващо правно основание. Превръщането на процедурата по издаване на съдебно разрешение в симулация, която не почива на верни факти, на действителни правни основания, няма мотиви и противоречи на базисните изисквания за продължителност на приложението на специални разузнавателни средства и за съответствие на конкретните оперативни способи и технически средства към точно индивидуализирани и действителни нужди на разследването, изисква от Висшия съдебен съвет действия, които далеч надхвърлят рамките на конкретното дисциплинарно нарушение.

Във връзка с това министър Христо ИвановХристо Иванов Роден е на 13 септември 1974 г. в София.   Христо Иванов е магистър по право от Софийския ще предложи на Висшия съдебен съвет да бъде проведена дискусия за възможностите дейността на председателите по ЗСРС да подлежи на периодична атестация по ясни критерии и да се обмисли необходимостта да бъде извършена разяснителна и образователна кампания за целите и съдържанието на посочената форма на съдебен контрол, за да може тя действено да постигне дисциплиниране на службите, които използват тайни оперативни способи и технически средства за събиране на доказателства.

Не на последно място, широкият обществен интерес към темата и предварителното медийно отразяване на фактите налагат предложението за образуване на дисциплинарно производство срещу г-жа Янева да не бъде държано в тайна и в неин интерес, доколкото единствено така могат да се избегнат спекулативни интерпретации.

Последвайте канала на

Десислава Станева
2103 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2015.03.09 | 11:29

3
Иванов Янева е дребна риба .Искай оставките на големите риби и от лъв на горе , започвайте да ги съдите и да ги вкарвате в кауша .КТБ крадците ,БНБ-шефа и кликата около него ,Бисеров ,къде е ,безследно изчезналите подсъдими приятели на големите риби и т. н и т.н

2015.03.06 | 15:31

2
ама каква снимка са му лепнали , все едно се моли - ПРОЩАВАЙ ЦВЕТАНОВ , АКО СЪМ СБЪРКАЛ НЕЩО !
Българин

2015.03.06 | 15:31

1
Явно покривът тече за да гледа така нагоре.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини