Създадоха първия ГМО парфюм

  • 06 март 2015 11:59

  • 1828
  • 0
Създадоха първия ГМО парфюм
©

Генномодифицирани микроорганизми могат да бъдат източник на аромати за парфюмите. Те могат да сменят цвета си и дори да пресъздадат уханието на отдавна изчезнали растения, съобщи "Ню сайънтист", цитирано от БТА.

Биолози от Бостън създадоха микробен парфюм от дрожди, модифицирани генетично, така че да миришат на рози. Целта е технологията да бъде въведена в производството на маркови парфюми, като ароматите да не отстъпват по качество на естествените етерични масла.

"Култивираната роза" е създадена съвместно от Ginkgo BioWorks и френската парфюмерийна фирма Robertet, която се гордее, че използва естествени съставки за ароматите, създадени за клиенти като "Клое" и "Ботега Венета". Всеки месец американците изпращат мостри на французите, които ги оценяват и дават препоръки.

Розовото масло е класически компонент на парфюмите. Цветовете за него се берат на ръка и се дестилират. Затова е много скъпо. От гледна точка на производителите на парфюми този подход не е надежден. Както качеството, така и цената на розите варират много през различните години, защото се влияят от фактори като природни бедствия, недостиг на работна ръка, болести или просто лоша реколта.

Производителите на парфюми използват и изкуствени заместители. Някои са много убедителни, но има специалисти, които настояват, че синтетиката не може да възпроизведат фините нюанси.

Култивирането на микроби за производство на аромати е не само много по-евтино от използването на естествени съставки, но и ще даде на производителите на парфюми по-добър контрол над уханието.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1828 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини