Министър Ангелкова застана твърдо зад каузата на зимния туризъм

  • 06 март 2015 10:41

  • 1371
  • 1
Министър Ангелкова застана твърдо зад каузата на зимния туризъм
©

Министърът на туризма Николина АнгелковаНиколина Ангелкова Николина Ангелкова е министър на туризма. Родена е на 30 ноември 1979 г. Възпитаник е на Harvard направи нещо, което не е никак характерно за българските политици. Тя разви и промени мнението си. От относително неутрален арбитър, търсещ дипломатичен баланс между спорещите (вече дори враждуващи) страни по „казуса Банско“, с течение на времето министърката премина твърдо на логичната за нейния ресор позиция – в защита на зимния туризъм и неговото перспективно развитие като важен фактор за икономиката на България.

Разбира се, това не стана с магическа пръчица. В рамките на няколко месеца министър Ангелкова се срещна с много хора, изслуша редица експерти, запозна се с неизброими тези и коментари и постепенно си изгради информирано, обективно мнение по въпроса. (Така поне звучат последните й изказвания.)

За разлика от много свои колеги в министерски кресла от близкото минало, Николина АнгелковаНиколина Ангелкова Николина Ангелкова е министър на туризма. Родена е на 30 ноември 1979 г. Възпитаник е на Harvard не прояви самоцелен инат и непреклонност, а разви позицията си в движение, съобразявайки се с новите факти. Така правят интелигентните политици, така се случва по света. Остава само и премиерът Борисов да приеме експертните мнения на своите министри и да не се огъва пред изнудването на шепа „зелени“, които искат да спънат не само Банско, но и редица други икономически перспективни проекти в страната. Въпрос на мъжка позиция, както самият той е казвал неведнъж.

Наличието на модерен, деен министър, който твърдо и последователно да брани интересите на бранша, е като манна небесна за цялата туристическа индустрия. Защото, за зло или добро, тя е винаги във фокус. От една страна - с очакванията за по-големи приходи в бюджета, повече работни места и повишаване качеството на продукта. От друга – като прицел на всевъзможни критики (особено за морските курорти), недоволства и все по-засилваща се конкуренция от околните нам държави.

„България е центърът на световните новини и това ни дава прекрасна възможност да покажем Банско и страната със своето страхотно културно многообразие, хилядолетна история и възможности за туризъм“, каза по време на Световната купа по ски министър Ангелкова и подчерта очевидния ръст от чужди туристи, който се наблюдава след всяко подобно ски събитие от световен мащаб.

Все още на бюрото й обаче остават два комплексни, макар и различни по мащаб казуса, които чакат мъдро решение. Първо – прословутата втора кабинка в Банско и развитието на ски зоната там. И второ, далеч по-големия сизифов камък - изработването и внасянето на принципни промени в Закона за туризма, които най-после да поставят цялата ни туристическа индустрия на здрава, перспективна основа, гарантираща й дългосрочен просперитет, а не ежегодни конвулсии.

Дали Николина АнгелковаНиколина Ангелкова Николина Ангелкова е министър на туризма. Родена е на 30 ноември 1979 г. Възпитаник е на Harvard ще успее? Само времето ще покаже, но шансовете й изглеждат доста оптимистични. Нещо, с което малцина министри от кабинета могат да се похвалят с днешна дата.

Автор: Ангел Евстатиев

Последвайте канала на

Novini.bg
1371 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
МИ

2015.03.06 | 14:36

1
УЖАССССССССССССССССССССС

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини