Политолог: Борисов иска да покаже, че той ще движи нещата в сектор "Сигурност"

  • 06 март 2015 09:58

  • 1492
  • 5
Политолог: Борисов иска да покаже, че той ще движи нещата в сектор "Сигурност"
©

Взаимоотношенията между ГЕРБ и ДПС в никакъв случай не биха могли да бъдат наречени "задкулисни". Те са си изключително "предкулисни" и не са лоши. Това каза в интервю за БНР политологът Страхил Делийски.

Двете партии си комуникират прилично. ДПС успя да се прояви като лоялен партньор, когато трябваше да се гласуват определени важни неща, които, между другото, коалиционните партньори отказаха да гласуват. В този смисъл, струва ми се, концепцията за задкулисността на взаимоотношенията е малко изсмукана от пръстите, защото те са наистина пред очите на всички, заяви той.

ДПС е стигматизирана от обществото и въпреки това Борисов е признал, че партията е спасила кабинета на 2-3 пъти. Формално взаимоотношения няма, но на равнище "гласуване в парламента" на ключови предложения, такова има, смята преподавателят в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

След делата фигурата на Цветан Цветанов не е в светлините на прожекторите, коментира политологът, който не се ангажира с мнение дали бившият министър продължава да е "вторият човек" в ГЕРБ.

С кандидатурата на Румяна Бъчварова Борисов иска да покаже, че той ще следи отблизо и ще движи нещата в сектор "Сигурност". Тя е компромисна фигура и ще бъде добре приета от всички, защото знае как да комуникира, твърди анализаторът.

В един момент може наистина да се окаже много по-важно как изглеждат нещата отстрани, отколкото какви са всъщност, особено когато става въпрос за МВР. Госпожа Бъчварова ще съумее да го направи. В същото време, като един от най-приближените хора на господин Борисов, ще успее да държи нещата близо до сърцето на премиера, коментира Делийски.

Лошият шанс на правителството е, че първата година от управлението съвпада с предизборна кампания за местните избори, заради което страда реформаторският му имидж. Закономерност е, поне на традицията на българския политически процес, че около избори реформи не се правят, така че аз съм изключително скептичен нещо да се случи в стратегически системен план до местните избори, каза политологът.

Според Делийски оставката на министър Вучков също е следствие на вътрешната конкуренция в правителството в контекста на наближаващите избори. Партньорите в управлението трябва да се позиционират спрямо ГЕРБ, защото това ще бъде критерият, по който ще бъдат оценявани на местния вот, коментира ученият.

Опасността малките партии в управлението да бъдат задушени от ГЕРБ и г-н Борисов беше идентифицирана още в генезиса на този кабинет. Виждаме просто едни тенденции, заложени както в структурата на кабинета, така и в спецификата на партиите. Не знам дали те ще се еманципират, но ще има опити за това. На управляващите партии се налага да се състезават сами със себе си, което превръща управлението в механизъм от много трудни баланси, в рамките на който мястото за управление е все по-малко, коментира Делийски.

Според политолога има вероятност, след като Румяна Бъчварова оглави МВР, да отпадне позицията вицепремиер по коалиционната политика. Той припомни, че премиерът е "подканил" главния секретар на МВР и шефа на ДАНС да подадат оставки, но това не означава автоматично нови хора, преди постовете да бъдат овакантени.

Много е вероятно да се влезе в една дълга процедура, в която отново ще наблюдаваме политическо прегрупиране, защото големият проблем в сектор "Сигурност" не е дали някой става, или не става, а по-скоро дали е удобен или не. Покрай персоналните дискусии като че ли липсваше големият разговор как да се реформира секторът, така че да се деполитизира, каза още Страхил Делийски.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1492 5

Коментари 5

Добави коментар

2015.03.06 | 17:43

5
Ние това че ТОЙ иска да държи всичко го знаем добре защото вече сме го виждали! Знаем също така че ТОЙ никога не е виновен! Виновните винаги са други!
Бял Полуовес

2015.03.06 | 17:21

4
Станишев е виновен! Опаааа обърках листовете!
Shatter

2015.03.06 | 17:20

3
Комунистите са виновни!
AJ4А

2015.03.06 | 17:19

2
Волен е по-виновен защото не е ходил в казарма!
Intel® Core™ i5-4670K

2015.03.06 | 17:17

1
Путин е виновен!

Добави коментар

Водещи новини