Калфин: България губи от санкциите на ЕС и руския отговор

  • 05 март 2015 12:20

  • 1657
  • 7
Калфин: България губи от санкциите на ЕС и руския отговор
© МТСП

Икономиката на България понася загуби от антируските санкции на Европейския съюз и ответните мерки на Русия и българското правителство не е доволно от тази ситуация, заяви българският вицепремиер Ивайло КалфинИвайло Калфин Ивайло Георгиев Калфин е роден на 30 май 1964 г. в София. През 1983 година завършва 9-та Френска, цитиран от ТАСС. Той каза това на среща в Москва с председателя на комитета по международните въпроси в Съвета на федерацията (горната камара на руския парламент) Константин Косачов.

Според Калфин може да се говори за приключване на трудния период в отношенията между Русия и Европейския съюз само след регулиране на ситуацията в Източна Украйна. "България винаги е заемала и заема позицията - вярно, не така шумно като някои други - че ситуацията, създаваща напрежение в Източна Украйна, трябва да намери решение и че всички трябва да участваме в това", отбеляза той. Калфин специално подчерта, че за България Русия е много важен партньор, а "отношението към Русия в България на равнище обикновени граждани е много топло и дружеско".

От своя страна Косачов отбеляза, че България, променяйки посоката на геополитическата си ориентация към НАТО и Европейския съюз, може да "играе в тези организации своя собствена роля в контекста на отношенията на тези организации с Русия". "Според нас засега този очевиден потенциал на България до голяма степен не се търси и със съжаление можем да изтъкнем, че именно България се оказа такова непреодолимо препятствие на пътя за осъществяването на проекта Южен поток", заключи руският сенатор.

България не вижда алтернатива на доставките на руски газ за Европа, изтъкна Калфин по време на срещата с Косачов. "Сега Европа се стреми да ограничи доставките на руски газ, но в този момент той няма алтернатива. Това не е само моя позиция, това е позиция на правителството на България: има смисъл да работим заедно и да осигурим най-взаимоизгодните доставки на руски газ в Европа", посочи българският вицепремиер.

Калфин отбеляза, че не вижда икономическа целесъобразност от намаляване на обема на доставките на руски газ в Европа. "В момента Русия доставя около 40 процента от всичкия европейски газ, а в страните от Централна и Източна Европа този процент е 80 на сто", изтъкна той. При определянето на пътя на транзита на руския газ за Европа, за България ще бъдат важни условията за доставката на газа, подчерта Ивайло Калфин

Последвайте канала на

БТА
1657 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
FM

2015.03.16 | 21:11

7
Ние Българите сме управлявани от партия КОС (Късно Осъзнали се Селяни).
спецназа

2015.03.15 | 14:03

6
За какъв чеп подкрепихте санкциите-пройдохи продажни.
а

2015.03.15 | 14:03

5
калфин е мекере-на него никой не може да разчита...
леля ти

2015.03.14 | 20:42

1
\"Добро утро,Ивайло!\"Той Волен го каза отдавна,ама кой да го чуе.Тъпите българи казват,че Волен бил\"луд\",\"рубладжия\"и т.нИма поговорка\"Прост народ,слаба държава!\"

2015.03.15 | 14:02

4
тъпите българи са във Атака.

2015.03.15 | 14:02

3
отивайте да се молите на ПУТИН да ви прости простотиите -ръце да целувате и на колене

2015.03.14 | 20:43

2
Карфин се атакизирал , глупака ! ВОЛЕН се изказа против санкциите преди година ! ПРЕМИЕР !

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини