15-те най-впечатляващи пещери в света

  • 06 март 2015 15:09

  • 13673
  • 4
15-те най-впечатляващи пещери в света
© Danny Xeero

Популярният израз: „Моят дом - моята крепост”, далеч назад във времето, вероятно е звучал като „Моята пещера – моят дом”. Днес пещерите отдавна са заменени от къщи и апартаменти, и, от домове за предците ни, са се превърнали в туристически атракции или притегателна сила за търсещите силни усещания съвременни хора.

Ако все пак някога ви се прииска да се върнете към живота в пещера, нека да е в някоя от 15те най-впечатляващи пещери в света. Всъщност трудно ще ви се получи това с дългосрочното им обитаване, но ви пожелаваме да успеете да посетите поне веднъж колкото можете повече от тях.

Вижте още: Къщата на семейство Флинстоун

1. Пещерата Сон Дунг



Пещерата Сонг Дунг, Източник: National Geographic, снимка: Carsten Peter

Удивителната пещера Сон Дунг се намира във Виетнам и в момента е известна като най-голямата пещера в целия свят. Впечатлява тези, дръзнали да я видят отблизо, със смайващата красота на естествените си образувания, както и с отделни еко и климатични системи.

2. Ледена пещера, национален парк Ватнайокул, Исландия



Ледена пещера, национален парк Ватнайокул, Исландия, снимка: skarpi
 

Единственото по-голямо предизвикателство от това да се разходите из тази вълшебно изглеждаща ледена пещера е да произнесете правилно името на парка, в който се намира, от първия път. Докато се упражнявате, сме длъжни да ви предупредим, че високите токчета там не са добра идея – на места ледът може и да не е толкова здрав, колкото изглежда.

3. Пещерите със светещи червеи, Нова Зеландия


Пещерите със светещи червеи, Нова Зеландия, Източник: waitomo.com
 

Уважаеми рибари, ако имате нужда от светещи червеи за нощен риболов, трябва просто да отскочите до Нова Зеландия. Само там, в пещерите Уайтомо, може да ви се случи близка среща с редкия вид луминисцентни червеи. Внимавайте, обаче, да не е прекалено близка, защото светенето при тези червеи означава глад. Да наподобяват копринени светещи нишки, които висят от тавана, е техният начин да привличат плячката си.

4. Пещерата в Алгарве, Португалия



Пещерата в Алгарве, Португалия, Снимка: Bruno Carlos


Единственият начин да достъпите това удивително природно чудо, пещерата в Алгарве, Португалия, е по вода. Струва си да поплувате до нея, нали?

5. Пещерата Бату в Малайзия


Не декор от фантастичен филм, а истинска пещера, която преди много години е приютявала китайски и английски заселници, а също и коренното население Темуан. Пещерата Бату се намира в Малайзия и днес е отворена за посетители, които могат да разгледат множество статуи, разположени в нея.

6. Кристалната пещера Наика, Мексико



Кристалната пещера Наика, Мексико, Снимка: nicole_denise

Тази кристална пещера, наречена така, защото в нея могат да се видят някои от най-големите кристали, се намира на 300 метра дълбочина под гр. Наика, Мексико. Въпреки че е затворена за масови посещения, заради голямата ѝ дълбочина, горещина и други съображения, нейната уникалност нееднократно е била улавяна от обективите на смели фотографи.

7. Ледена пещера в Камчатка, Русия



Ледена пещера в Камчатка, Русия, снимка: Florian Wizorek
 

Тази удивителна пещера, формирала се в близост до вулкана Мутновски в Камчатка, Русия, може да спре дъха на всеки, имал щастието да я посети. Стените ѝ са достатъчно тънки, за да могат слънчевите лъчи да рисуват вълшебни картини през тях.

8. Пещерата Киаут, Мианмар



Пещерата Киаут, Мианмар, Снимка: Leopard

Това, което можем да споделим за тази тайнствена пещера, е само най-широко известния факт, свързан с нея, а именно, че вътрешността ѝ е била оборудвана като будистки храм.

9. Пещерите Драк, Палма де Майорка



Пещерите Драк, Палма де Майорка

Отвори ли ви се път към Палма де Майорка, освен задължителното турне из местните плажове, непременно трябва да се отбиете до пещерите Драк. Едва ли всеки ден ви се удава да се насладите на класически концерт в красива пещера.

10. Пещерата Там Лод, Тайланд



Пещерата Там Лод, Тайланд, снимка: John Spies
 

Пещерата Там Лод се намира в северен Тайланд. Там компания на сталактити и сталагмити правят множество, пригодили се за живот в пещери, тихоокеански бързолети. Заедно с птичките, в Там Лод може да се види и минаващата през нея река Нам Ланг.

11. Пещерата Прая Након, Тайланд



Пещерата Прая Након, Тайланд

Оставаме в Тайланд, за да посетим исторически значимата пещера Прая Након. Добрата ѝ осветентост, възможна заради разрушилите си покриви, я е правила предпочитано място за посещение от местните крале.

12. Пещерата Рийд Флут, Китай



Пещерата Рийд Флут, Китай, снимка: Pasquale di Pilato

Името на тази пещера, намираща се в Гуанси, Китай, в превод от английски, означава „тръстикова флейта”. Вече повече от 1 200 години привлича туристи от цял свят с богатото си разнообразие от сталактити и сталагмити.

13. Мраморните пещери, Патагония



Мраморните пещери, Патагония, снимка: kellywhite
 

Мраморните пещери в Патагония впечатляват с великолепните отражения на скалите в тюркоазените води. Известни са още като Мраморна катедрала, причина за което са красивите форми, напомнящи арки.

14. Ягодинска пещера, България



Ягодинска пещера, България
 

Изобщо не сме си и помисляли, изброявайки най-впечатляващите пещери в света, да пропуснем родните красоти, които по нищо не отстъпват на световните. Кръстена на село Ягодина, близо до което е разположена, Ягодинската пещера изобилства от прекрасни, събуждащи въображението фигури, недостижими за майсторството и на най-изкусния скулптор.

15. Проходна пещера Очите на Бога, България



Проходна пещера Очите на Бога, България
 

Обиколката ни приключва у дома, с още една от най-удивителните пещери в България и света – Очите на Бога. Едва ли има нужда да разясняваме на какво се дължи името ѝ, а освен с магнетичността, която струи от „очите”, пещерата привлича любителите на екстремното като една от малкото, в които могат да се извършват бънджи скокове.

Ако статията ви е вдъхновила да превърнете дома си в пещера или да го преобразите по друг интересен начин, винаги можете да се обърнете към специалистите по интериорен дизайн, които можете да откриете в Майстор Плюс. Настанете се удобно, заявете проект безплатно, разгледайте офертите и направете най-удачния за вас избор.

 

Последвайте канала на

13673 4

Коментари 4

Добави коментар
пламен

2015.12.18 | 19:58

4
предполагам, че имате в предвид само благоустроените пещери, но в Бг имаме много красиви пещери, които не са достъпни за туристи

2015.03.18 | 12:41

3
Пропуснати са солните пещери в Халщат, Австрия и Величка, Полша.
Додо

2015.03.18 | 12:40

2
Пропуснати са още: 1. Словакия, цветните Демяновские яскини, 2. Гърция, Алистрати и Ангитис!
Пътешественик

2015.03.18 | 12:40

1
Влизал съм в над 20 пещери по света и почти всички наши. За мен най-красивата е Постойна в Ю.Словения. Няколко км е и всичко в нея е розово-червено от железни окиси.

Добави коментар

Водещи новини