Google създава собствена мобилна мрежа

  • 04 март 2015 14:11

  • 2184
  • 1
Google създава собствена мобилна мрежа
©

Интернет гигантът Google разкри в Барселона плановете си да създаде собствена мобилна мрежа. Целта на Project Nova е да осигури широколентов достъп на цялата планета.

Project Nova ще предоставя на потребителите услуги за мобилна връзка, съобщи Съндар Пичаи, старши вицепрезидент на Google по време на Световния мобилен конгрес (MWC 2015) в каталунската столица. Скоро компанията ще обяви първите тарифни планове за смартфони и таблети.

„Няма да ставаме голям оператор. Нашата цел е да прокарваме иновации, около които да се развива екосистемата и по този начин да се получи тласък”, заяви Пичаи. Той сравни проекта за собствена мобилна мрежа с фирмените смартфони Nexus, които се ползват като платформа за иновации.

Google по-скоро ще бъде виртуален доставчик, т.е без собствена инфраструктура от станции, като вместо това ще наема ресурси от останалите телеком оператори, за да предлага мобилни услуги.

Като потенциални партньори на Google се спрягат операторите Sprint и T-Mobile. Твърди се дори, че Google може да погълне някой телеком доставчик, ако бизнесът с мобилни услуги потръгне.

Google разработва също така платежна услуга Android Pay, подобна на Apple Pay, която ще работи на всички устройства под управление на Android, съобщи Съндар Пичаи.

Последвайте канала на

2184 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ХЙУ

2015.03.11 | 07:19

1
ммДааа... за да ни следят по-лесно.. Да ми ядат ХЙУ-то, да ми ядат, я!

Добави коментар

Водещи новини