МОН брои шамарите в училище

  • 04 март 2015 08:17

  • 2168
  • 5
МОН брои шамарите в училище
©

Министерството на образованието започва акция срещу агресията в училищата. Всяка обидна дума, шамар или раздаване на юмруци ще бъде обект на анализ, след който ще се разработят конкретни мерки срещу насилието в класните стаи. До 13 март директорите в цялата страна трябва да изготвят обобщена информация за проявите на насилие в поверените им школа от началото на учебната година до края на месец февруари, пише „Монитор“.

За първа година ще се обърне специално внимание не само на насилието между учениците, но и срещу учителите, коментира зам. образователният министър Ваня Кастрева. Тя обясни, че не липсват и инциденти, в които участват и родителите, като влизат във физическа саморазправа с деца или учители.

Получените данни ще бъдат анализирани от експертите на Министерството на образованието и науката и с помощта на училищни психолози и педагогически съветници ще бъдат приети спешни мерки срещу насилието в българските училища. От министерството посочват, че отварят широк обществен дебат за причините и начините за преодоляване на насилието в българските училища.

България е на трето място в света по прояви на насилие в училище, според проучването на Европейската мрежа срещу детското агресивно поведение.

Един от всеки двама ученици в средното училище е бил свидетел на насилие, а един от трима е жертва. На първо място в класацията е Литва, на второ Естония, на трето - България и на четвърто място е Гърция.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2168 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2015.05.21 | 22:29

5
колкото повече анализираме, щадим и само оглеждаме проявите на децата, толкова повече се израждат те, нужни са строги мерки за да се въведе ред

2015.05.21 | 21:50

4
няма ред и дисциплина в училищата, децата са разглезени и мързеливи, който се държи строго с тях и изисква учене и ред веднага се оплакват от учителя, че е лош и затова и учителите я карат яваш-яваш и те са хора и издържат семейства
Петя Иванова

2015.04.16 | 15:21

3
Бих искала да подам оплакване от училището на моето дете - немско училище "Ерих Кестнер" в Люлин, където децата на по-богатите родители бият нормалните деца! От самото училище не правят абсолютно нищо за да ограничат това поведение от страх да не загубят платежоспособните родители.

2015.03.09 | 14:14

2
ами така е , преди учителите имаха право да бият и имаше ред , сега учениците бият и всички ги защитават а искате ред .... за ученичките нямам думи , те задминават манекенките по тоалети и фолкпевиците по маниери
MARABA ANADOLSKİ

2015.03.06 | 14:00

1
pa kyuteko v raya se rodil bre heeeey

Добави коментар

Водещи новини