Откриха паметник в гълъбовско село по повод 3 март (снимки)

  • 03 март 2015 19:04

  • 2520
  • 0
Откриха паметник в гълъбовско село по повод 3 март (снимки)
©

В село Обручище бе открит паметник в знак на признателност от всички жители на селото към онези спасители на Обручище, които през 1877 година предотвратяват навлизане на османската армия в пределите на селото, съобщиха от управата.

Тогавашните управници Георги Бабалов, Павлю Коев, Стоян Демерджиев и един турчин Юмер, след тежки преговори с турските военачалници, предотвратяват опожаряване на селото и избиване на населението.

Обруклийските управници хранят войската, дават дарове и я изпращат. Османската армия не влиза в селото, защото може би иначе Обручище щеше да последва тежката съдбата на Батак или Стара Загора, пишат от местното кметство.

Тържественото честване на 3 март в село Обручище започна с поднасяне на венци и цветя още от центъра на селото, където сякаш да ги пази е издигнат огромен паметник в чест на войводата Руси Кънев. Г-н Тенчо Кайряков и кметът на селото водиха шествието, а пред новия паметник г-н Кайряков припомни историческите събития от онова време.

Новият паметник се намира до реката на селото, точно на историческото място, което е описано на самата паметна плоча и бе открит от потомците на героите, а кметът на община Гълъбово Николай Тонев, кметът на Обручище Илия Илиев, представители на Общински съвет - Гълъбово, бизнес клуб "Орехите" село Обручище и всички присъстващи се поклониха и поднесоха красиви венци и цветя.

Пред вече открития паметник и пред събралите се повече от 600 жители и гости на селото бе изнесена и концертна програма, дело на учениците от местното училище "Св. Св. Кирил и Методий". Поздрави с автентични народни песни поднесоха и самодейните състави на народното читалище на Обручище, пенсионерски клуб "Златна Есен" и пенсионерски клуб "Роза".

Скулпторът, който е направил и дарил 2,5-тонния паметник се казва Николай Колев, от село Хлябово, той присъства на тържеството заедно със съпругата си.

Последвайте канала на

2520 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини