С военни почести отбелязаха 3 март във Враца

  • 03 март 2015 13:48

  • 1549
  • 1
С военни почести отбелязаха 3 март във Враца
© Булфото (архив)

С военни почести по издигане на националното знаме във Враца отбелязаха Трети март - националния празник на България.

Почетен караул от военнослужещи от възстановеното поделение 54 990 в града внесе след две години прекъсване националния  трибагреник на площада пред паметника на Христо Ботев и го издигнаха под звуците на химна пред погледите на стотици врачани. Сред официалните лица на церемонията бяха заместник-председателят на Народното събрание Явор Хайтов, народният представител Петя Аврамова, Врачанският митрополит Калиник, областният управител Малина Николова и председателя на  Общинския съвет Борислав Стоев.

Денят на Освобождението, дошъл с неоценимата братска помощ на руските воини, на румънци, украинци, белоруси, финландци, е  първият голям урок за Нова България - че в дните на свобода, в своята самостоятелност и независимост тя ще бъде сред голямото  семейство на свободни страни, отбеляза в словото си по повод националния празник кметът на Враца Николай Иванов. Той допълни, че нашият ден на Освобождението идва толкова чакан, търпеливо изстрадан, за да впише с много сила и мощ подемът на една нация, окрилена и вдъхновена да изяви себе си в Европа и света.

Благодарствен молебен за 137-годишнината от Освобождението на България отслужи Траянополският епископ Киприян. Пред паметника на Войводата бяха поднесени венци и цветя в знак на признателност от името на народни представители, политически,  държавни и граждански организации, училища и много деца. В края на тържеството почетната рота военнослужещи премина в параден  марш.

Празникът във Враца продължи с концерт на Врачанската симфониета в Регионалния исторически музей, където днес посетителите можеха да разгледат експозициите безплатно. Денят ще завърши със спектакъл на ансамбъл "Българе", който започва от 18 часа в голямата зала на драматичния театър във Враца.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1549 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.03.04 | 16:11

1
Кражбиет на червения кмет няма да минат "незабелязано" , паркът на Леденика е трагедия , водния цикъл също !!!!

Добави коментар

Водещи новини