Миков: Честваме 3 март, защото ни даде свобода

  • 03 март 2015 10:12

  • 1576
  • 12
Миков: Честваме 3 март, защото ни даде свобода
© Булфото

Председателят на БСП Михаил МиковМихаил Миков Михаил Райков Миков е съвременен български политик, депутат и председател на 42-то Народно поздравява българските граждани по случай Националния празник на Република България, съобщиха от БСП.

Лидерът на левицата отбелязва значимостта на датата 3 март за възстановяването на Третата българска държава и необходимостта да отдадем почит на нашите деди за саможертвата им за свободата на България, да изразим благодарност за жертвите на другите народи, помогнали за нейното извоюване.

Миков посочва, че съхраняването и отстояването на свободата са част от борба, която никога не приключва. Лидерът на социалистите призовава да не забравяме колко скъпо ни е струвала тя и да вървим смело към утвърждаване на всички останали свободи – политическата, икономическата, гражданската.

Ето пълния текст на поздравителния адрес, публикуван във Фейсбук:

"Скъпи сънародници,

Поздравявам Ви с Националния празник на Република България – 3 март.

Тази година на тази дата отбелязваме 137-та годишнина от подписването на Санстефанския мирен договор, сложил край на Руско-турската война, която ние, българите наричаме Освободителна, заедно с други народи. Освободителна, защото слага край на петвековното отсъствие на нашата държава от политическата карта, защото прекъсва продължителното лишаване на нашия народ от правото да решава сам своята съдба, от привилегията да бъде достоен член на семейството на свободните нации.

Празнуваме точно днес, защото на 3 март бе създадена бленуваната от духовници, просветители и възрожденци, заплатената с кръвта на хайдути, революционери и опълченци Трета българска държава.

Днес празнуваме, защото не искаме да загубим спомена за жертвите за нашата държавност, които дадохме ние и всички онези, които вдигнаха оръжие за нея – руси, румънци, сърби, черногорци, финландци – близки и далечни народи.

Празнуваме, защото без историческата памет, няма да го има самочувствието, ще е кухо достойнството, ще изчезне уважението към нашия национален успех – възкръсването на България, и към усилията, които го направиха възможно.

Празнуваме, защото нашите деди жадуваха това самочувствие и това достойнство, бореха се за тях, извоюваха ги и ни завещаха да не ги губим – завет, който не винаги успяваме да спазим. Честваме 3 март, защото без Обсадата на Плевен, без Битката при Стара Загора, без Епопеята на Шипка – нямаше да имаме свободата, която дава самочувствието, която Българска Социалистическа Партия “БСП лява България” гарантира достойнството. И нея си позволяваме да губим, а не бива.

Извоюването на свободата, нейното съхраняване и отстояване са усилия от борба, която никога не приключва с краен и категоричен успех. Освен националната, която сме постигнали, не само заради помощта и обстоятелствата, а най-вече защото сме я поискали истински, днес има свободи, които също трябва да пожелаем, да извоюваме, да браним – политическата, икономическата, гражданската.

Без да се опитваме да вземаме сами решенията, като нация и като личности, без да намерим социалния баланс чрез справедливост и солидарност, без да сме самостоятелни като граждани на своята държава, неподвластни на манипулации и съмнителни авторитети – тези свободи няма да ги имаме.

Уважаеми сънародници, нека не забравяме колко скъпо ни е струвала първата свобода – националната, българската и нека не се страхуваме да правим далеч по-малките крачки към останалите. Те ще укрепят и нея!

Честит празник!"

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1576 12

Свързани новини

Коментари 12

Добави коментар

2015.03.03 | 22:24

12
МНОГО НАРОДИ СА СЕ БИЛИ ЗА ТАЗИ СВОБОДА, НО ВСИЧКИ СА БИЛИ ЧАСТ ОТ РУСКОТО ЦАРСТВО. БЕЗ РУСКИЙ ЦАР НЯМАШЕ ДА ИМА СВОБОДА.

2015.03.03 | 21:08

11
Другарю Миков 09.09.44 кво ви даде карахте ни на сила да го празнуваме болшевишки утрепки

2015.03.03 | 20:18

10
Освободихме се от Турците а сега ще чакаме да ни освободят от корумпираните депутати още 500 години!
Христо Ботев // терориста.../

2015.03.03 | 16:56

9
:българите наричаме Освободителна, заедно с други народи. Освободителна, защото слага край на петвековното отсъствие на нашата държава от политическата карта......" РОБСТВО>>

2015.03.03 | 14:08

7
МНОГО НАРОДИ СА СЕ БИЛИ ЗА ТАЗИ СВОБОДА, НО ВСИЧКИ СА БИЛИ ЧАСТ ОТ РУСКОТО ЦАРСТВО. БЕЗ РУСИЙ ЦАР НЯМАШЕ ДА ИМА СВОБОДА.

2015.03.03 | 14:08

8
освен румънците

2015.03.03 | 14:08

6
ЕДИНСТВЕНАТА ДЪРЖАВА ОСВЕН РУСИЯ, КОЯТО СЕ Е БИЛА ЗА БЪЛГАРИЯ Е РУМЪНИЯ. СЪРБИЯ СЪЩО УЧАСТВА НО МАЛКО.
ASPARUH

2015.03.03 | 14:07

5
KATO Nİ OSVOBODİ RUSİA ZA6TO NE PRİZNA SUVERİNİTETA NA BALGARİA DO 1910 GODİNA? VZEMA Nİ 35 MİLİONA ZLATNİ FRANKA ZA DA PRİZNAE BALGARİA. TAKA 4E RUSİA Nİ POROBİ. ZATOVA NE 4ESTVAM TRETİ MART.
ЯЛОВАТА волена ВЪВ КАЗАРМА НЕ Е ХОДИЛА ЗАЩО МА ООО

2015.03.03 | 14:07

4
АЗ ПЪК ЯЛОВАТА ПЕРХЕДРОЛКА волена ИЗБЯГАХ ОТ КАЗАРМАТА И СЕ СКРИХ ПОД ПОЛАТА НА МАЙКА СИ ЗАЩОТО СЪМ БОКЛУК ЯЛОВ РОДООСТЪПНИК ПРЕДАТЕЛ
ЯЛОВАТА волена ВЪВ КАЗАРМА НЕ Е ХОДИЛА ЗАЩО МА ООО

2015.03.03 | 14:07

3
АЗ ПЪК ЯЛОВАТА ПЕРХЕДРОЛКА волена ИЗБЯГАХ ОТ КАЗАРМАТА И СЕ СКРИХ ПОД ПОЛАТА НА МАЙКА СИ ЗАЩОТО СЪМ БОКЛУК ЯЛОВ РОДООСТЪПНИК ПРЕДАТЕЛ
ЯЛОВАТА волена ВЪВ КАЗАРМА НЕ Е ХОДИЛА ЗАЩО МА ООО

2015.03.03 | 14:07

2
АЗ ПЪК ЯЛОВАТА ПЕРХЕДРОЛКА волена ИЗБЯГАХ ОТ КАЗАРМАТА И СЕ СКРИХ ПОД ПОЛАТА НА МАЙКА СИ ЗАЩОТО СЪМ БОКЛУК ЯЛОВ РОДООСТЪПНИК ПРЕДАТЕЛ

2015.03.03 | 12:55

1
АБСОЛЮТНО ВЯРНО

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини