Научен център в Луизиана изпуснал опасна бактерия през 2014 г.

  • 02 март 2015 13:28

  • 2712
  • 3
Научен център в Луизиана изпуснал опасна бактерия през 2014 г.
©

Властите в Луизиана искат да разберат как опасна и много смъртоносна бактерия се е оказала извън лабораторията на изследователски център с висока степен на сигурност, съобщава в неделя "Ю Ес Ей тудей" (USA Today). Властите увериха вестника, че за населението няма никакъв риск, но степента на замърсяването е неизвестна, пише "Новинар".

Инцидентът е станал в Национален център за изследвания върху примати (National Primate Research Center) в Тулейн, разположен на около 80 км от Ню Орлиънс. Там е разработвана ваксина срещу тази бактерия и вероятно замърсяването се е случило през ноември 2014 г. или преди това.

Въпросната бактерия е Burkholderia pseudomallei. Тя е разпространена главно в Югоизточна Азия и Северна Австралия. Може да се предава на хора и животни чрез контакт със заразена почва или вода. Класифицира се сред агентите, които могат да бъдат използвани за биотероризъм.

Властите посочиха, че бактерията не е била открита на територията на центъра, въпреки че четирите опитни животни - макак резус - отглеждани във външните заграждения, са се разболели. Две от тях са евтанизирани, според изданието.

Федерална инспекторка също се разболяла след посещение на центъра, но е възможно тя да е имала контакт с бактериите преди това, тъй като е пътувала няколко пъти в чужбина. Според изследователския център, маймуните вероятно са били заразени във ветеринарната лечебница на комплекса.

Директорът на изследователския център Ендрю Лекнър (Andrew Lackner) посочва, че в 39 почвени и 13 проби от водни обекти на територията на комплекса не са открити никакви следи от бактериите.

Но според "Ю Ес Ей тудей" са изследвани твърде малко проби, за да може тази трудна за откриване бактерия да бъде открита. Във всички случаи длъжностните лица преценяват, че е необходимо изследванията да продължат, съобщава вестникът.

"Фактът, че те не могат да установят как проникването е станало възможно, е много тревожен", казва експерт по биологична сигурност от университета Рутгерс (Rutgers University)в Ню Джърси.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2712 3

Коментари 3

Добави коментар
анонимен

2015.03.05 | 11:57

3
Ненормалници! Пълни некадърници, ненормалници! Егати учените - искат да избият целия свят ли?

2015.03.05 | 11:57

2
Delo na 4ifutite taka mogat da iztrebqt 4ove4estvoto 6tot sveta im e malyk i da zagrabqt vsi4koto bogatsvo s tehnite korporacii.

2015.03.05 | 11:57

1
Те и за СПИН няма да си признаят никога! Бил дошъл от африканска маймуна вируса -дрън ,дрън,то затова първият случай е бил засечен в USA !

Добави коментар

Водещи новини