Омбудсманът на ЕС: Много институции не защитават подателите на сигнали

  • 02 март 2015 12:18

  • 631
  • 0
Омбудсманът на ЕС: Много институции не защитават подателите на сигнали
©

Омбудсманът на Европейския съюз Емили О'Райли съобщи днес, че повечето общностни институции досега не са изпълнили изискването да въведат правила за защита на подателите на сигнали за  нередности. Тя е проверила девет институции, като само две от тях вече са изпълнили това изискване, въведено в началото на миналата година.

Проверката е обхванала Европейската комисия, Европейския парламент, Съвета на ЕС, Европейската сметна палата (ЕСП), Европейската служба за външно действие, Съда на ЕС, Комитета на регионите, Европейския икономически и социален съвет, надзора за защита на данните. Единствено ЕК и ЕСП вече са въвели вътрешни правила за защита на подателите на сигнали. Служителите на институциите на ЕС са длъжни да съобщават за нередности, които установят в хода на своята работа.

Омбудсманът предлага институциите да въведат общи защитни правила, които да обхванат и подателите на сигнали, които не са институционални служители. О'Райли предлага набор от правила, които да послужат за основа за работата на създадената за тази цел работна група

Последвайте канала на

БТА
631 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини