Обединени земеделци отбелязаха 136 години от рождението на Александър Стамболийски

  • 02 март 2015 10:41

  • 767
  • 0
Обединени земеделци отбелязаха 136 години от рождението на Александър Стамболийски
©

„Днес България се нуждае от държавници като Александър Стамболийски, които да работят в интерес на хората, а не за своя лична облага. Политици, за които властта не е самоцел, а средство за просперитета на държавата и нейните граждани. Стамболийски е убеден, че „най-добрите политици са онези, които са се предали в служба на народа безкористно, искрено и всецяло”. И това верую го води в неговата политическа и държавническа дейност.“

Това заяви председателят на ПП Обединени земеделци Петя Ставрева пред земеделци и граждани по повод 136-тата годишнина от рождението на земеделския водач, държавник, реформатор и европейски политик.

„За нас икономиката е цел, а политиката — средство”, казва Стамболийски и реализира тази максима през своето управление. Приети са 316 закона, сред които и Законът за референдума и истинското самоуправление в общините.
Пак тогава парламентът гласува Закон срещу кражбите и корупцията, Закон за опазване на полските имоти и гарантиране на покупко-продажбата на земеделската продукция, Закон за виновниците за националната катастрофа, Образуване на съд за незаконно забогателите, каза в словото си Петя Ставрева. Тя припомни, че в периода 1920-1923 г., когато на власт е Земеделският съюз, той успява да прокара закони, с които се реформират основни сектори в българската държава, а въпросът за земята е най-важният.

Още през далечната 1920 г. Стамболийски говори за Съединени европейски щати и очертава основните принципи на сегашна обединена Европа, от която сме част днес. Само един далновиден политик може да има такъв перспективен поглед за политическата карта на Стария континент.

За жалост и в съвременна България има опити личността му и дейността на неговото правителство да бъдат представяни тенденциозно и едностранчиво. Такъв избирателен прочит е още едно изопачаване на истината и подмяна на историята.

ПП Обединени земеделци e срещу подобни задкулисни сценарии, които осакатяват националната памет и лишават младите поколения на България от опорни точки, каквито всяка нация трябва да открива в своята история. И една от безспорните личности в нея е Александър Стамболийски, каза още лидерът на Обединени земеделци.

Това доказва и международното признание за неговата личност. Неслучайно в края на 20 век група американски историци посочиха Стамболийски за политик на столетието.

Друго високо признание за политическата му и държавническа дейност е и фактът, че и днес единственият бюст на български политик в Музея на обществото на народите в Женева е този на Александър Стамболийски.

По традиция и тази година на 1 март пред паметника на Стамболийски на ул. “Врабча” 1 в столицата ПП Обединени земеделци поднесоха венци и цветя в знак на признателност пред делото на земеделския лидер. Годишнината бе отбелязана от организациите на Обединени земеделци в цялата страна.

На честването в София присъстваха членове на националното ръководство на партията, сдружени земеделци от софийската организация и граждани. Събитието уважиха и председателят на РДП Захари Петров, Иван Сотиров - народен представител в 37-то и 40-то Народно събрание и представители на земеделски сдружения.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
767 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини