60% от хората по света никога не са използвали интернет

  • 01 март 2015 20:33

  • 1527
  • 3
60% от хората по света никога не са използвали интернет
©

Макар да смятаме, че живеем в дигиталната ера и все повече неща зависят от интернет, оказва се, че той все още е непознат за преобладаващата част от хората по света.

Проучване на създадената от Facebook организация Internet.org посочва, че само 40% от хората по света са използвали интернет поне веднъж през живота си. Същевременно едва 37.9% от световното население използва глобалната мрежа минимум веднъж годишно, пише dnevnik.bg.

Анализът на Internet.org показва и сериозния дисбаланс в достъпа до интернет по света. Общо 76.2% от населението на развитите държави редовно използва глобалната мрежа. В развиващите се държави обаче интернет потребителите са едва 29.8%.

Най-много са ползвателите на интернет в Северна Америка - 84.4% от населението. На второ място е Европа и Централна Азия - 65.4%, следвани от Южна Америка и Карибите - 46.7%.

Проблем се оказва не само осигуряването на връзка. Оказва се, че 90% от световното население живее в обсег на мобилен сигнал. Това обаче не се обръща и в наличие на абонамент за мобилен интернет. Въпреки това именно мобилните технологии са първият и основен досег до глобалната мрежа за преобладаващата част от интернет потребителите.

Според Internet.org темпото на разрастване на интернет сред хората се забавя за четвърта поредна година. През 2010 г. то е било 14.7%, докато за миналата година е отчетен ръст от 6.6%.

При това положение се очаква интернет да регистрира 4 млрд. потребители чак през 2019 г. В началото на тази година пък се очаква да бъде отчетен тримилиардният потребител.

От Internet.org посочват, че са необходими повече мерки, за да се стимулира по-бързото навлизане на интернет в развиващите се икономики. В това число влиза подобрение на ИТ инфраструктурата и по-достъпни цени.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1527 3

Коментари 3

Добави коментар
Ехх

2015.03.03 | 14:47

3
Голяма работа, че не са ползвали. Навремето, когато аз не ползвах интернет и нямах ПС живеех много по-щастливо от сега, когато имам куп "джаджи", но се задъхвам в съвременния лудо бягащ свят.
AJ4A

2015.03.03 | 12:29

2
Не ползват интернет, не могат да пишат на собствения си език, нямат занаят, не са завършили дори и средно образование, ноооооооо искат да командват света ТИЯ БОЛШЕВИШКИ И ПРОРУСКИ ОТРЕПКИ!!!

2015.03.03 | 12:29

1
Ходи се шибай,говедо просто ! В САЩ са толкова прости,че незнаят къде се намира държавата им !Русия е дала на света,композитори,писатели,учени !Твоята америка само смърт !

Добави коментар

Водещи новини