Учени ще определят точните дати на живота на Буда Шакямуни

  • 01 март 2015 20:22

  • 2447
  • 1
Учени ще определят точните дати на живота на Буда Шакямуни
©

Учени ще определят точните дати на живота на Буда Шакямуни с помощта на радиовъглероден анализ на рингсели – частици, останали на мястото на неговата кремация и съхранявани в Бурятия, съобщава ТАСС.

Настоятелят Ело Ринпоче на будисткия манастир „Ринпоче Багша“, където се съхраняват свещените реликви, е разрешил провеждането на анализа, пише "МегаВселена".

„На декемврийските учения през 2014 г. в Делхи Далай лама каза, че е време да се определят със съвременни научни методи точните дати, свързани с живота на Буда Шакямуни. В реализиране на тези пожелания Ело Ринпоче разреши провеждането на радиовъглероден анализ на реликвата, която се съхранява в западната Златна ступа на Примирението в храмовия комплекс „Ринпоче Багша“, казват от манастира за ТАСС.

Рингселите са гранули, кристали с форма на топка. Според преданието те са открити на мястото на кремацията на Буда Шакямуни. След това реликвите са разделени на осем части. Една от тях се съхранява в будисткия манастир Наланда. Част от тези реликви тибетски монах предава в дар на Ело Ринпоче през 2012 година.

Все още не е определена научната лаборатория, в която ще бъдат предадени будистките реликви.

Ело Ринпоче е работил в Дарамсала (Индия), в държавната библиотека за тибетски трудове и архиви в резиденцията на Далай лама XIV. През 1993 г., по молба на будисткото духовенство, пристига в Иволгинския дацан в Бурятия. През 1999 година започва да строи под Улан Уде центъра „Ринпоче Багша“ (в превод – „Скъпоценният учител“), открит през 2004 г. Под патронажа на богослова са създадени будистки центрове в Бурятия и други руски региони.

Има няколко версии за датата на раждане и паринирвана на Буда Шакямуни. Според палийски източници става дума за 566–486 г. пр.н.е. Опирайки се на санскритски източници, съхранени в Източна Азия, учените посочват 448 и 368 г. пр.н.е. Освен това се назовават и други дати. По-конкретно тибетски източници датират излизането на Буда в паринирвана през 881 г. пр.н.е. Все още няма яснота по този въпрос.

Религиозни учени смятат, че точното определяне на датите на живот на Буда Шакямуни нямат конкретно значение за самия будизъм. Както разказва докторът на философските науки и будолог Татяна Бернюкевич, за будистите по-важен е самият фактор на вярата.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2447 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
NAOKOLOVRUSTNOTO

2015.03.03 | 12:51

1
ibauuu sum gu uguzooo nepaloindiskijat ciganin

Добави коментар

Водещи новини