Във Видин изплетоха повече от 6 км мартеница за три часа (снимки)

  • 01 март 2015 11:31

  • 2492
  • 0
Във Видин изплетоха повече от 6 км мартеница за три часа (снимки)
© Булфото

На централния площад "Бдинци" във Видин доброволци изплетоха за три часа повече от 6 километра мартеница. Инициативата е на община Видин и с нея се кандидатства за подобряване на рекорд на Гинес. Очаква се днес следобед да бъде изплетена мартеница с дължина 15 километра, която доброволци разпъват от 7.00 часа сутринта на площада.

Независимо жури от четирима представители следи за спазването на изискванията за рекорд на Гинес - нотариус Богдан Тодоров, експертът от община Видин Ралица Славчева, началникът на службата по кадастър във Видин Владимир Генов и журналистът Ваня Минева. Досегашният рекорд по изплетена мартеница е от 11 километра и е поставен преди 2 години в Русе от две ученички, уточни Ралица Славчева, цитирана от БТА. Предварително са оплетени и навити на макари мартеници с дължина повече от 15 километра. На площад "Бдинци" са измерени предварително координатни точки на разстояние от 72 метра, които се обикалят с оплетени мартеници. Готовите кълбета с бяло-червена нишка са изработени от самодейци от община Видин, детски градини, читалища, ансамбъл "Дунав" и много участници.

Доброволци от местния футболен клуб са започнали изплитането на мартеницата тази сутрин в 7.00 часа, а след три часа са сменени от танцьорите в ансамбъл "Дунав". Инициативата протича под наслов "Честита Баба Марта, Свят!". След час на площад "Бдинци" започва и подреждането на над 650 участници, които ще направят отделно и жива мартеница. Тя се подрежда за втора поредна година във Видин.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2492 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини