Днес се провеждат парламентарни избори в Естония

  • 01 март 2015 09:39

  • 986
  • 3
Днес се провеждат парламентарни избори в Естония
© gettyimages (архив)

В Естония днес предстоят парламентарни избори. Основните теми на предизборната кампания бяха икономическите проблеми, кризата в Украйна и действията на Москва.

Очаква се управляващата коалиция да запази властта, предаде БТА, цитирайки АФП. Според последните допитвания до общественото мнение Естонската центристка партия ще спечели 27 процента от гласовете и ще излезе на първо място. Партията, която открито афишира проруските си симпатии и разчита на подкрепата на руското малцинство, няма обаче да може да състави сама правителство. На второ място според допитванията ще останат десноцентристката Естонска партия на реформите с 22 процента и социалдемократите с 18 процента. Двете политически формации сега са на власт.

За да имат мнозинство в парламента, естонските партии трябва да спечелят 101 депутатски места. Така че се очертава досегашната управляваща коалиция да се задържи на власт и да е подкрепяна от консерваторите от десноцентристкия съюз "Про патрия" и "Рес публика". Преди изборите всички основни партии обещаваха да увеличат минималната заплата, на намалят данъчното бреме за хората с най-ниски доходи и да повишат социалните добавки за семейства с деца, предаде ДПА.

Темата за националната сигурност неизменно присъстваше в предизборната кампания. Управляващите партии подчертават, че членството на малка Естония в НАТО е гаранция, че тя ще е защитена от евентуални посегателства на големия си и могъщ съсед - Русия. Във вторник в естонския град Нарва, който е на границата с Русия, по случай Деня на независимостта се състоя военен парад с участието на натовски войски, който бе изтълкуван като демонстрация на силата и солидарността на алианса.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
986 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
ивчо

2015.03.01 | 21:16

3
айде и вазе ви видяхме про американски боклуци за пари продавате родината си и народа си така , по добре да лъскаме обувки свободни отколкото да лъскате нещо друго на американците в замяна на власт . колкто до тея про западни тъпотии с което викате на хората тролове , 4е аз ако бях такова митично създание на света нямаше да има сила дето да ме спре :D
Веселяка

2015.03.01 | 21:15

1
Не знам каква е тая параноя, ако Русия иска да вземе Естония какво може да ги спре. Време е да спрат да се дупят на САЩ и всичко ще е наред.

2015.03.01 | 21:15

2
Връщай се на строежа да мъкнеш чували, недей да се напъваш да мислиш ... Аман от русофилски тролчета, които във форумите много знаят, на живо лъскат обувки и продават семки...

Добави коментар

Водещи новини