Правят историческа възстановка на Беклемето по повод 3 март

  • 01 март 2015 08:51

  • 2491
  • 0
Правят историческа възстановка на Беклемето по повод 3 март
© Булфото (архив)

За пръв път по повод 3 март на Беклемето над сто участника ще представят историческа възстановка на преминаването на отряда на ген. Карцов през Троянския Балкан и боевете при "Орлово гнездо".

Събитието е днес от 10,30 часа, съобщават от общинската администрация, цитирани от БТА. Живата картина на един от най-вълнуващите моменти от Освободителната руско-турска война ще направи Регионалният клон "34-и Троянски пехотен полк Априлци Троян" на Национално дружество "Традиция". За гражданите община Троян осигурява и транспорт до Беклемето - автобус ще тръгне в 10 часа от общинския паркинг. Присъстващите ще могат да научат много за войната. Автор на сценария е подп. д-р Мануш Христов.

В първа сцена е представен Военният съвет в района на Главната квартира на Руската Дунавска армия в с. Пордим. Второто действие показва срещата между Великия княз Николай Николаевич и ген.Карцов в Главната квартира. Трета сцена е посветена на събития в щаба на Карцов. Следващата сцена ще развълнува с действията на двете колони за овладяване на укрепените позиции в местността "Табите" и "Орлово гнездо".

Празничната програма на Трети март в Троян предвижда благодарствен молебен за здраве и благоденствие на българския народ в църквата "Света Петка Параскева", издигане знамето на Република България и слово на кмета. В Музея на занаятите ще има четене под наслов "Троянци четат историята си".

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2491 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини