Прокуратурата подхвана активисти на „Протестна мрежа”

  • 28 февруари 2015 06:53

  • 2404
  • 13
Прокуратурата подхвана активисти на „Протестна мрежа”
©

Прокуратурата проверява членове на „Протестна мрежа” имат ли легален източник на средства и дали не се възползват от незаконно финансиране. Това съобщиха вчера от пресслужбата на държавното обвинение.

Предварителната прокурорска проверка е започнала след подаден в началото на миналата година сигнал до държавното обвинение от издателя на агенция ПИК Недялко Недялков. В него той настоял НАП и прокуратурата да проверят източника на доходи на Асен Генов, Антоанета Цонева, Николай Стайков и Константин Павлов, тъй като по данни на Недялков те „извършват активна дейност, която изисква значително финансиране“. Освен това подателят на сигнала поискал да се провери и дали четиримата са декларирали по надлежния ред и са заплатили дължимите данъци върху своите доходи.

От държавното обвинение допълват, че в сигнала се описват също организации с нестопанска цел, в които Генов, Цонева, Стайков и Павлов осъществяват дейност, както и получени от тези юридически лица финансирания от институт „Отворено общество”, Тръст за гражданско общество в Централна и Източна Европа и фондация „Америка за България”. Проверката е била възложена на Софийска градска прокуратура, където чрез случаен избор за наблюдаващ прокурор е определена Боряна Бецова. „След преценка, че липсват достатъчно данни за образуване на досъдебно производство и не се налага извършването на неотложни действия по разследването, прокурор Бецова е възложила извършването на проверка на ГД „Криминална полиция” при МВР. Към настоящия момент тази проверка не е приключила”, допълват от държавното обвинение.

В съобщението на ВКП се подчертава, че обект на проверка не са НПО-та, а самите Асен Генов, Антоанета Цонева, Николай Стайков и Константин Павлов. Затова ще се проверяват само доходи, които четиримата са получавали в лично качество включително и такива от неправителствени организации. От прокуратурата допълват, че тяхно законово задължение е да извършат проверки на всички подадени сигнали, така както са правили и по сигнали, подадени от самите активисти на „Протестна мрежа” срещу други лица.

Прокуратурата споделя напълно изразената в социалните мрежи позиция на посолството на САЩ. В нея се изразява убеденост, че всички проверки ще бъдат проведени професионално и в пълно съответствие с приложимите разпоредби на българското законодателство, както и при зачитане на гражданските права и свободата на словото. По разпореждане на главния прокурор актовете, с които наблюдаващият прокурор се произнася по съществото на сигнала, ще са публично достъпни”.

Обвинител номер 1 Сотир ЦацаровСотир Цацаров Сотир Цацаров е роден на 28 септември 1966 г. в гр. Пловдив. Средното си образование завършва в пък заявява, че не приема епитети, които се слагат на наблюдаващия прокурор по проверката. „Боряна Бецова е прокурор, който съвестно и отговорно изпълнява служебните си задължения. Тя е прокурорът, който ще внесе обвинителен акт срещу бивш народен представител и председател на правната комисия към НС, по дело с висок обществен интерес и който наблюдава множество други дела”, заявява Цацаров. И допълва, че стои зад всеки прокурор и следовател, който изпълнява законовите си задължения, и ще реагира по същия начин на всеки опит за неоснователни нападки срещу свои колеги, пише в. Монитор.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2404 13

Свързани новини

Коментари 13

Добави коментар

2015.05.19 | 12:00

12
Това е путинският модел за разправа с всяка опозиция.
:)

2015.05.19 | 12:00

13
Именно. Путин вече помоли USAID да напуснат Русия. Надявам се това са първите сигнали, че и ние започваме да изпровождаме нашите нови братя оттатък океана да си ходят обратно в дивия си запад.
Идеал Петров

2015.03.05 | 12:18

5
Ако искаме да станем нормална държава всеки трябва да може да бъде разследван,защо Борисов и Цветанов могат да бъдат проверявани,а ПМ да не могат?

2015.03.05 | 12:18

2
Digan darji sada,che i slujbite doniakade.
русенец

2015.05.19 | 12:00

11
всеки тук отлично знае, че генов е стабилен разпостранител на твърда дрога. аз лично съм го виждал да дилърства в близкото минало. сега вече само разпределя. и ченгетата знаят и ДАНС знаят и никой няма да реагира. скапани продажници.

2015.05.18 | 21:19

10
Ало, учениците на Вишински - Стената падна преди 25 години.

2015.05.18 | 21:18

9
ВСИЧКИ СЛЕДИ ВОДЯТ КЪМ САЩ И СОРОС....ЩЕ ВИ ЛЪСНЕ ПРОДАЖНАТА СЪЩНОСТ ЕВРОГЕЙОВЕ!!!

2015.03.05 | 12:19

8
Кога ще провериш некорумпираните съдии и прокурори????????????

2015.03.05 | 12:19

7
После да провериш Доган, Местан, Шопарчо,Долен, Бисерчо и другите какавиди

2015.03.05 | 12:17

1
Г-Н ЦАЦАРОВ, МОЛЯ, РАЗПОРЕДЕТЕ ПРОВЕРКА КОЙ ФИНАНСИРА ПАРТИЯ "АТАКА" И ДРУЖЕСТВО "ПРИЯТЕЛИ НА РУСИЯ" И ЛИЧНИТЕ СМЕТКИ НА ПРЕДСЕДАТЕЛИТЕ ИМ!
:)

2015.03.05 | 12:19

6
Има достатъчно самофинансиращи се фенове на Русия и Путин не се коси ;)
PULEN IDIOT SI ALOOOOOO TIKVOOOOOO

2015.03.05 | 12:18

4
ZA RAZSLEDVANE E TIKVATA

2015.03.05 | 12:18

3
Ako e viarno,che e imalo zagovor sreshtu darjavata(spravka,statia v "Afera" za DANS) i Atanasov se okaje prav?Togava kakvo?

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини