Антидопинговата лаборатория получи национален лиценз

  • 27 февруари 2015 20:38

  • 759
  • 0
Антидопинговата лаборатория получи национален лиценз
© Булфото

Лабораторията за допингов контрол към Антидопинговия център най-после получи лиценз от Българската служба за акредитация (БСА) по ISO 17025. Процедурата се очакваше да приключи още през юни миналата година, но се проточи дълго време.

Националната акредитация е второто задължително изискване преди да се стигне до лицензиране от Световната антидопингова агенция WADA. Първата беше получаването международен сертификат ISO 9001, което стана в началото на януари 2014 г.

Лабораторията продължава втория етап на акредитация от WAD. Като част от него в България на посещение за оценка на дейността ще пристигнат международни одитори.

След тази визита и с наличната акредитация от БСА се очаква центърът да получи правото да изследва и обработва проби от състезания от вътрешния спортен календар и от лагери на български спортисти на територията на страната.

Последният етап ще приключи, когато лабораторията бъде лицензирана от WADA. Това ще позволи на България да изследва проби и от международни надпревари. Преди това обаче aнтидопинговият център трябва да докаже, че може да обработва 3000 проби годишно.

Последвайте канала на

Нора Виткова
759 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини