Вещество в китайска билка е ефикасно срещу Ебола

  • 27 февруари 2015 20:24

  • 1733
  • 0
Вещество в китайска билка е ефикасно срещу Ебола
©

Вещество извлечено от китайска билка пречи на заразяването на мишки с вируса Ебола, сочат резултатите от изследване, цитирани от БТА. Това дава надежди на учените за създаване на лекарство за хората.

Учени от Тексаския институт за биомедицински изследвания установиха, че алкалоидът с растителен произход тетрандрин защитава мишките от болестта, без да се наблюдава страничен ефект. Малки дози тетрандрин осигурили ефикасна защита на гризачите.

Д-р Дейви разкрива, че следващият етап ще е свързан с тестване на безвредността и ефикасността на тетрандрин върху маймуни. „Смятам, че тетрандрин е сред най-обещаващите кандидати, които могат да се използват за потискане на инфекция с вируса Ебола”, отбеляза фармацевтът и микробиолог Норберт Клугбауер от университета във Фрайбург, Германия, който също е участвал в изследването.

За да зарази ефикасно клетката, вирусът трябва да излезе от подобни на мехури вътреклетъчни „транспортни” структури, наречени ендозоми, които го пренасят в нея. Учените идентифицирали канали, които са важни за контрола на тези „мехурчета” в клетките. Резултатите от изследването показват, че тетрандрин блокира въпросните канали, затваряйки вируса в „мехурчетата”, така че той на практика не може да зарази клетката.

„Вирусът е като в капан в мехурчетата, от който не може да избяга”, поясни Дейви. „Тогава бива унищожен и това спира инфекцията”, допълва той.

Тетрандрин се извлича от корените на медицинското растение Stephania tetrandra. Той понижава кръвното налягане. Резултатите от изследването са публикувани в сп. „Сайънс”.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1733 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини