От Джей Зи до осъден убиец - всички искат да са като Бъфет

  • 27 февруари 2015 16:22

  • 950
  • 0
От Джей Зи до осъден убиец - всички искат да са като Бъфет
©

Роден в Шри Ланка рисков капиталист иска да бъде „кафявият Уорън Бъфет.” Рапърът и предприемач Джей Зи се нарича “черният Уорън Бъфет“. По света има още Бъфет на Танзания, на Индия и на Испания, както и осъден убиец, известен като “Оракулът от Сан Куентин”, заради репутацията му да подбира акции, които носят пари, докато излежава присъдата си в затвора в Калифорния.

От 2005 г. насам фразата “Уорън Бъфет на...” се е появявала над 450 пъти в медийни публикации. Има Уорън Бъфет на хазарта, на виното, на ирландския имотен пазар, на риболова, на шлеповете и на бижутата. Нито един географски район не изглежда прекалено малък за Бъфет, тъй като в Кентъки и в Мемфис има поне по един, пише WSJ. (Засега обаче трудно се намира Уорън Бъфет от женски пол).

С увеличаването на доходността на инвестициите на най-известния инвеститор в света се увеличава и броят на хората, които ползват името му.

84-годишният милиардер е председател на базираната в Омаха Berkshire Hathaway Inc. Откакто поема контрол над компанията през 1965 г., акции й са поскъпнали с 693 518% до края на 2013 г., като, за сравнение, ръстът на индекса S&P 500 в този период е 9 841%. Утре се очаква традиционното ежегодно обръщение на Бъфет към акционерите на компанията. Първото такова той прави точно преди 50 години. От Berkshire очакат 40 000 души по време на годишното събрание на акционерите в Омаха през май, което би било рекорд.

Прочети повече

Последвайте канала на

Нора Виткова
950 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини