Драшков е ненаказан по вина на две деловодителки от СРП

  • 27 февруари 2015 15:19

  • 1346
  • 1
Драшков е ненаказан по вина на две деловодителки от СРП
© Булфото

Две деловодителки от Софийската районна прокуратура (СРП) са виновни за прекратеното дело за измама срещу Петър Драшков. Това е установила вътрешна проверка в СРП, съобщи "Правен свят".

Наблюдаващият прокурор Иван Петров няма вина, показала проверката.

Миналата седмица Софийският районен съд (СРС) прекрати делото срещу Драшков, разследването по което започна още през 2008 г. Той беше обвиняем за измамата с общински имот в ж.к. "Стрелбище", станала и с фалшифициране на подписа на тогавашния кмет Бойко Борисов.

Дълго време делото не бе внесено в съда и през 2013 г. защитата на Драшков се възползва от промените в НПК, с които обвиняемият може сам да поиска делото му да бъде внесено в съда, ако са минали повече от две години от привличането му. Обвинителният акт беше внесен в съда, но той го върна на прокуратурата заради пропуски.

Според НПК в тази процедура прокуратурата разполага с един месец, за да поправи обвинението и отново да го внесе в съда. Оказа се обаче, че този едномесечен срок не е бил спазен с един ден и делото е било внесено отново в съда на 29 юли м.г., докато крайният срок е изтекъл предния ден.

След назначената проверка в СРП, която установила вина на двете деловодителки, срещу тях ще бъдат образувани дисциплинарни производства. От прокуратурата поясниха, че служителките са забавили обработката на материалите и по завеждане на делото. Проверката е била съгласно разпоредбите на Кодекса на труда и са били изслушани всички замесени лица.

По време на последното заседание съдът прие, че делото е било получено в прокуратурата на 26 юни и служителка го е изпратила на прокурора на 30 юни. Иван Петров получил материалите на 1 юли и внесъл делото на 29-ти. Защитата на Драшков посочи, че срокът започва да тече от момента, в който делото е получено в прокуратурата и това е 26 юни, но според прокуратурата той започва да тече от датата на входящия печат на делото, с която то е постъпило в СРП, а тя е от 30 юни.

По този повод от СРП подготвиха протест срещу определението на съда за прекратяване на делото. В него се посочваше още, че съдът е можел да прекрати делото единствено в закрито заседание, а не в открито и затова определението може да бъде протестирано. От Софийския градски съд обаче отговориха днес, че протест още не е постъпвал.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1346 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.03.04 | 10:02

1
Това не е държава , а комунистическо-болшевишки кенеф !!

Добави коментар

Водещи новини