СДВР отчита спад на престъпленията през 2014 г.

  • 27 февруари 2015 14:30

  • 1257
  • 5
СДВР отчита спад на престъпленията през 2014 г.
© Булфото

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров благодари на служителите на СДВР за добре свършената работа през 2014 г. и им пожела бъдещи професионални успехи. Столичната дирекция направи годишния си отчет и очерта бъдещите си приоритети. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Директорът на СДВР Младен Маринов представи реалната картина на извършеното през изминалата година и набеляза бъдещите акценти в работата на столичните полицаи. На отчет- анализа присъстваха главният секретар на МВР - Светлозар Лазаров, зам.-областният управител на София Томи Николов, директорът на дирекция „Сигурност към столична община” Красимир Димитров, представители на Софийска градска прокуратура. Те изразиха задоволство от постигнатото взаимодействие и екипност в работата, довели до постигане на значителни успехи в противодействието на престъпността.

Директорът отчете намаление на престъпленията с около 2.7% за столицата и посочи, че противодействието на битовата престъпност остана неизменен приоритет в дейността на дирекцията през цялата 2014г.

Статистическите данни за състоянието на престъпността в столицата през 2014г. отчитат намаление на общо регистрираните престъпни деяния с около 2.7%. През изтеклата година от всички 28 779 регистрирани престъпления в дирекцията 26 175 са по криминална линия, а 2 604 – по икономическа. Криминалните престъпления са с 2.5% по-малко от 2013г., като за поредна година от общия им брой кражбите имат относителен дял от около 63%.

В резултат на ефективната организационно- управленска дейност, по криминална линия разкриваемостта за периода е 34% и спрямо предишната година е нараснала с повече от 1 пункт, а по икономическа и през двете години се забелязва устойчивост, като надвишава 20%. Предприетите мерки от дирекцията за ограничаване на най-масово регистрираните посегателства в града очертаха нова реалност- намаление при заявените грабежи с над 25%, спрямо година по-рано, на кражби с 1.4% и около 1% при противозаконно отнетите автомобили. Основен показател за ефективност на дейността е разкриваемостта на престъпленията. При документираните грабежи през годината тя е над 36%, като при въоръжените нападения е почти 46%, при кражбите 31%, а при отнетите МПС-1.2%.

В хода на проведени полицейски операции за противодействие на битовата престъпност в структурите са задържани 2 700 лица, а по материали на дирекцията са образувани 8 400 наказателни производства. Сред значимите дейности на столичната полиция през 2014 г. беше предотвратяване на нанасяните щети на фиска от нарушаване на акцизния режим. При проведени над 870 полицейски операции, самостоятелно или съвместно с външни контролни органи, са иззети над 5.5 млн. къса цигари, повече от 3 000 литра високоградусен алкохол и около 2 800 кг рязан тютюн. За защита на индустриалната собственост са проведени с над 37 % повече операции от година по- рано, при които са иззети 22 000 артикула. На територията на столицата са задържани и е взето отношение срещу около 2 400 незаконно пребиваващи чужди граждани. Приблизително 7 500 са охраняваните масови мероприятия в столицата- със 17 % по-малко от миналия отчетен период. Охранителният състав има съществен принос към гарантиране на сигурността в столицата по време на произведените избори за 43-то Народно събрание и Европейския парламент. В дирекцията е работено по 97 постъпили сигнала за нарушение на изборния процес и са образувани 3 досъдебни производства.

Умишлените убийства за годината са 22, при извършени за 2013 г.- 15, като разкриваемостта за годината е почти 55%. Намалението при регистрираните грабежи е с над 25 % . Като обект на интерес за организираната престъпност, противодействието на противозаконното отнемане на автомобили бе заложено като основен приоритет в дейността на дирекцията за 2014 година. Статистиката отчита малък спад в нивото на регистрираните деяния, а следствие от значими реализации, разкриваемостта за периода е повишена с над 1%. Като източник на престъпни доходи са производството и търговията с наркотични вещества. Разкриваемостта за периода е в границите на 85%. Неутрализирана е дейността на 4 организирани престъпни групи, съпричастни към държане и разпространение на наркотични вещества. Задържани са общо 48 активни членове на групите, а на 37 от тях са повдигнати обвинения. През годината се проявява и друг обществен проблем - отчита се повишаване на криминалната активност сред непълнолетните. Около 900 криминални престъпления и над 130 противообществени прояви са извършени от малолетни и непълнолетни.

Традиционно добро остава взаимодействието със Столична община. В изпълнение на най-значимия ангажимент на полицията- опазване на живота и собствеността на гражданите, от СДВР е обезпечена охраната на повече от 650 масови мероприятия, организирани от общината. През 2014 г. служителите са взели участие при провеждането на 39 специализирани полицейски операции съвместно с представители на Регионалната служба пожарна безопасност и защита на населението.

Ръст с над 9% спрямо година по-рано регистрират пътните инциденти в столицата. Със 7% повече са произшествията, при които са пострадали граждани, а с над 4% са случаите с причинени материални щети. В почти половината от инцидентите причините са отнемане на предимство и управление с превишена или несъобразена скорост. Загиналите са 37, а ранените - 1139. В отчете се отбелязва и проявената в края на миналата година обществена чувствителност, провокирана от регистрирани прояви на корупционно поведение на служители от СДВР, което доведе до промени в контрола на пътното движение.

Противодействие на престъпленията с висока обществена опасност и масовата престъпност - грабежи, кражби, противозаконно отнемане на МПС, измами, наркоразпространение, си остава основен приоритет в работата на столичната полиция и през тази година. Други акценти са: противодействие на престъпленията в сферата на икономиката, ощетяващи държавния бюджет и установяване на корупционни практики в държавната администрация. Гарантирането на обществения ред и сигурността на гражданите в столичния град продължава да бъде сред основните задачи на служителите на СДВР.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1257 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
ЯЛОВАТА волена ВЪВ КАЗАРМА НЕ Е ХОДИЛА ЗАЩО МА ООО

2015.02.27 | 22:37

5
БОКЛУК
волен

2015.02.27 | 22:37

3
още ли ревеш за kura ми?
Умник Гюро

2015.02.27 | 22:37

4
Топ мафиотът Лазаров отчита пропуснатите мафиотски престъпления. Затова е и спадът! Съд, мръсник такъв!

2015.02.27 | 22:37

2
Vseki den chetem za ubijstva,samoubijstva i kakvo li ne,veche zapochvam da se pitam tova darjava li e ili mafiotska diktatura?
Бумба

2015.02.27 | 21:35

1
Спад има,защото 80% от хората не ходят да подават жалби и после неговите служители да се отнасят с жертвите на престъплението като с престъпници. Това май е последното му изказване,от другата седмица е друг главен секретар :)

Добави коментар

Водещи новини