Иванов: Абсурдна е идеята, че ще има 30 осъдени за корупция (видео)

  • 27 февруари 2015 14:13

  • 2213
  • 7
Иванов: Абсурдна е идеята, че ще има 30 осъдени за корупция (видео)
© Булфото

Абсурдна е идеята, още по-малко да е записано, че ще има 30 осъдени за корупция, заяви министърът на правосъдието Христо ИвановХристо Иванов Роден е на 13 септември 1974 г. в София.   Христо Иванов е магистър по право от Софийския след петъчното заседание на правителството, предаде репортер на "Novini.bg".

Не сме обсъждали конкретни цифри, отсече правосъдният министър. Но от своя страна заяви, че не е познавал всички работни варианти на предложението. „Това с 30 души е абсурдно и не е записано", категоричен бе Иванов.

Днес обсъдихме идеята на главния прокурор Сотир Цацаров да се създаде ново звено, което да се бори с корупцията по високите етажи на властта. Министърът на правосъдието посочи, че то ще отчита по-високи резултати от тази битка. "Това предложение получи подкрепата и на вицепремиерът Меглена КуневаМеглена Кунева Меглена Кунева е български политик, първи европейски комисар от България. Кунева е родена на 22. Тя представи пред колегите си доклада „Стратегически насоки за борба с корупцията".

В него е записано създаването на това звено, което трябва да разследва всички политици, министри, висши чиновници и шефове на агенции, завърши Ииванов.

Кабинетът одобри доклада на междуведомствената работна група, създадена в началото на годината от министър-председателя, за да анализира антикорупционните политики и да предложи насоки за превенция и противодействие на корупцията. Като слабости в доклада са посочени липсата на институция и механизъм за цялостна координация и контрол по отношение на антикорупционните политики и мерки, липсата на реален контрол на декларациите за имуществено състояние, законодателни пропуски, водещи до незадоволителни резултати при противодействието на корупцията и др. За преодоляване на пропуските са формулирани приоритети, които да залегнат в готвената актуализирана стратегия за превенция и противодействие на корупцията. Те са:

- Изграждане на ефективна система от антикорупционни органи;

- Изграждане на система за противодействие на корупцията по високите етажи на властта; Противодействие на политическата корупция с акцент - върху „изборната корупция”;

- Преодоляване на корупцията в съдебната власт;

- Освобождаване на гражданите от дребната корупция;

- Намаляване на корупцията при възлагане на обществени поръчки;

- Намаляване на регулаторни и административни тежести при обслужването на бизнеса и гражданите;

- Утвърждаване на политически независима държавна администрация.

За реализиране на приоритетите са предложени държавни политики, всяка от които включва комплекс от мерки. Съгласно заповедта на министър-председателя в срок до 30 март вицепремиерът по координация на европейските политики и институционалните въпроси и министърът на правосъдието трябва да внесат в Министерския съвет проект на актуализирана стратегия за превенция и противодействие на корупцията.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2213 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
batman

2015.03.04 | 06:44

7
Ако се отнеме придобитото имущество от пари, изкарани с корупция ще запълним бюджета, че даже и може да дръпнем доста напред откъм финансово състояние на хазната
Искам да видя кои са

2015.03.04 | 06:43

6
Първите 30?Като вички знаем,че са стотици!!!

2015.03.02 | 22:19

5
А защо не включите и корумпираните съдии? От там трябва да започнете. Когато съдът заработи, тогава няма да има смисъл от подобни структури, и сега действащите ще са достатъчни да се борят с корупцията. Какво стана с тази пуста съдебна реформа, това част от нея ли е? Защото ако да, нищо не струва.

2015.03.02 | 22:19

4
"Иванов: Абсурдна е идеята, че ще има 30 осъдени за корупция" - естествено, че е абсурдна, както е абсурдно е твърдението, че ще се правят някакви реформи!!!
Тия от урудливата алахо-хахававата

2015.03.02 | 22:17

3
Партия на дпс са много повече???За кой по-напред?За 30 г. Беленския ще се напълни!Нови работни места трябва да се открият.Нови затвори трябват още зада се побере тая пасмина/гнилоч и зараза/???

2015.03.01 | 14:43

2
Ne ni balamosvajte,koj shte hvashtate?Konkurentite si ili korumpiranite oligarsi,koito rakovodiat darjavata?Ili neudobnite na vlastta?Stiga teatar!
Козарчето

2015.03.01 | 14:43

1
Да, идеята за 30 осъдени е абсурдна ! Те трябва да са поне -- 200 ! И конфискация на цялото имущество / и на семейството/ и банковите сметки.

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини