В НДК показват художника Гео Милев в книга

  • 27 февруари 2015 11:31

  • 1222
  • 0
В НДК показват художника Гео Милев в книга
©

На 6 март в НДК, зала 7 от 18:00 часа ще се състои официалното представяне на книгата на доц. д-р Ружа Маринска „Гео Милев и изкуството”.

Книгата е издадена в памет на Леда Милева, с която Ружа Маринска има дългогодишно приятелство и сътрудничество във фондация „Гео Милев”. Авторката е събрала текстове, писани в различно време и подредени в хронологичен ред. Книгата е на издателство „Захарий Стоянов”, богато илюстрирана и с впечатляващ графичен дизайн. Изданието е двуезично – на български и английски език.

Специални гости на представянето ще бъдат академик Светлин Русев – художник и общественик, доц. д-р Марин Добрев - директор на художествената галерия в Стара Загора и проф. Светлозар Игов - писател, литературен критик и преводач. Представянето ще бъде водено от Иван Гранитски от издателство "Захарий Стоянов".

Повече от 20 години Ружа Маринска има изследователски интереси в полето на модернизма и естествено те са фокусирани върху личността и творчеството на Гео Милев – поет и художник. Той безспорно е най-ярката фигура на модерното движение в България в годините след Първата световна война.

Откритие на изданието са и осем неизвестни писма на Гео Милев до Николай Райнов. Книгата е научен и художествен поглед към краткия, но звезден миг на българската духовност и стремеж към свобода.

Последвайте канала на

1222 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини