Как сами да отпушим канала на мивката

  • 27 февруари 2015 11:14

  • 18913
  • 2
Как сами да отпушим канала на мивката
©

Неприятно! Пускаш водата, миеш се, а тя започва да пълни мивката. Оттича се много бавно или изобщо не се оттича. Ядосваме се. Изпадаме в паника.

Всъщност не трябва да се тревожим! И най-скъпата и добре изглеждаща мивка може да се запуши в някой не особено хубав ден.

Можем ли сами да се справим с този проблем?



Нека опитаме. Първото нещо, което прави всеки средно технически грамотен човек в такъв случай, е да си набави от магазина препарат за отпушване на мивки. Има обаче няколко важни неща, които трябва да знаете:

1. Възможно е, ако тапата (запушването) е по-навътре в тръбата, то между нея и препарата да има дебел слой вода, който ще възпрепятства действието му.

2. Много зависи какво е предизвикало запушването. Това на кухненските мивки най-често е предизвикано от мазнина. А в препаратите най-често използваното вещество е натриев хидроксид, по-популярен с названието сода каустик. Това вещество е основа и при взаимодействие с мазнината по-скоро ще се получи сапун, вместо да отпуши канала. Разбира се, има препарати, съдържащи киселина. Те обаче могат да предизвикат здравословни проблеми от изпаренията, получени в процеса на работа с тях. Освен това, попадайки в канализацията, е възможно да причинят вреди.

3. Добра идея е да използвате предлаганите ензимни почистващи средства. Те са базирани на бактерии, които буквално изяждат мръсотията, причинила запушването. Дори е добре, профилактично, един път в месеца да се използват такива средства, защото бактериите, размножавайки се, прочистват цялата канализация.

4. Ако това ви се вижда скъпо, то в дома си разполагате с нещо, което още баба ви е използвала при проблеми със запушена мивка. Сипвате в канала една чаша хлебна сода (сода бикарбонат), а после 3-4 чаши вряла вода или една чаша хлебна сода и една чаша оцет. Прах за пране също може да разхлаби тапата. Но трябва да знаете, че ако го използвате преди или след препарат на киселинна основа, ще се получи реакция, която ще нанесе щети на канализацията.

Какво да правим, ако каквито и препарати да използваме, водата в мивката не се оттича?

Тогава в действие влизат някои уреди. Ето какво да правите:

1. Първото място по пътя на водата, което е възможно да се запуши, е цедката. Демонтирате я и почиствате събралата се мръсотия там, най-често това са косми.

2. Ако все още има вода, използвате бутало за отпушване на канали, което създава вакуум. Представлява камбановидна гумена чашка с дръжка. Оставяте десетина сантиметра вода в мивката, поставяте чашката в отвора на мястото на демонтираната цедка и натискате с дръжката надолу-нагоре. Образувалият се вакуум трябва да пробие задръстването.

3. С вакуума вероятно ще прочистите сифона. Предназначението му е да съхранява малко количество вода, която спира миризмите от канала. Затова има специфична форма, която е причина за чести запушвания.

4. Ако вакуумът не помогне, сифонът се демонтира, прочиства и отново се поставя. Това изисква определени технически умения. Освен това внимавайте да не счупите някоя плочка или самата мивка.

Какво да правим, ако запушването е по-навътре?

Последното възможно място, където може да е запушването, е тръбата след сифона, до общия вертикален щранг. В този случай се използва т.н. „змия“ или „жило“ – дълго около 10 м. спираловидно стоманено въже с кука. То се натиква в канала докато не срещне съпротива. След това вкарването продължава с въртеливи движения, като се внимава да не се усуче.

Ако въпреки положените усилия и използваните материали и инструменти не успеете да отстраните проблема или ако нямате време и желание да се занимавате, не се отчайвайте. Потърсете висококвалифицирани професионалисти в Майстор+. Можете да сравните оферти, да видите коментари от предишни клиенти и да заявите вашия проект безплатно още сега.

Последвайте канала на

18913 2

Коментари 2

Добави коментар
N/A

2015.06.25 | 05:32

2
Не знам що за некадърник трябва да си, за да си викнеш "майстор" да ти отпуши канала.... сакън да не счупиш маникюра.

2015.03.05 | 15:49

1
Три кила пироксилин му е майката!

Добави коментар

Водещи новини