Нови синтетични наркотици се появиха у нас

  • 27 февруари 2015 09:42

  • 2644
  • 2
Нови синтетични наркотици се появиха у нас
©

Нови синтетични наркотици заливат българския пазар. Като в момента се предлагат над 600 вида подобни вещества и повечето от тях могат да се поръчат директно чрез сайтове в интернет. Затова и контролът върху тях е изключително труден, съобщава БНТ.

Един от новите видове наркотици, които все повече наводняват пазара, са солите за вана. Пратките се изпращат от Китай, а цената за килограм е около 1000 долара. От тях се правят между 10 и 20 хиляди дози. През 2013 г. на летище София са били задържани 125 кг. Миналата година обаче властите отчитат спад - едва 10 кг.

"Това не значи, че сме разкрили много по-малко наркотици. Напротив от другите наркотици имаме пет пъти повече разкрити", каза Стефан Бакалов, началник отдел „Митническо разузнаване и разследване” Митница Аерогара София.

В момента на пазара са познати над 600 вида синтетични вещества. В същото време средствата, с които митничарите разполагат не са достатъчни. Трудно се набавят дори тестове. "Нашите ресурси откъм тестове са силно ограничени. Един тест струва 15 евро. Съгласете се, че е трудно да се закупят толкова много тестове", заяви Стефан Бакалов, началник отдел „Митническо разузнаване и разследване” Митница Аерогара София.

Работата на митничарите може да се подобри ако се закупят специални машини за проверка на вещества. Те обаче са прекалено скъпи. "Една такава машина може да извърши проверка за над 140 хиляди вида химикали в рамките на една секунда", обясни Бакалов. Според специалисти тези вещества са бъдещето в света на наркотиците , а проблемът с употребата им ще става все по-голям. Произвеждат се лесно, евтини са и винаги са на ръба на закона.

Последвайте канала на

2644 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
кой

2015.02.28 | 01:05

2
Тиквата ли си внася?
nee

2015.02.27 | 14:33

1
не ве как ще ги внася като той ги прави

Добави коментар

Водещи новини