Румяна Тодорова за ВМА: Не мога да променя нищо, всеки ден се сблъсквам със стена

  • 27 февруари 2015 08:33

  • 2969
  • 1
Румяна Тодорова за ВМА: Не мога да променя нищо, всеки ден се сблъсквам със стена
© Булфото

Парите за болнична помощ са доста повече от бюджета за 2014 година, но те са по-малко от реално изплатените пари на болниците за миналата година. 

Това каза пред камерите на БТВ шефката на НЗОК Румяна Тодорова. Парите се разпределят на тримесечие. Мога да кажа, че бюджетите на болниците няма да се орязват с по 5% месечно. Не може парите за здраве да надхвърлят няколко пъти БВП. Тези пари отиват за здраве и ние ги даваме за това. Системата не е добре регулирана. Пробойните са на много места. Не мога да кажа, че някой източва или лъже касата. За тези работи си има следствие и прокуратура, поясни тя. 

Касата няма механизъм да си връща парите. Ние не можем да проверим как болниците харчат парите си. Ние виждаме документацията и изплащаме парите. Нервирам се за много неща, но какво от това. Отдавна говоря за механизъм, който да регулира нещата извън НЗОК. Трябва ежедневно да се следи и проверява къде отиват парите на здравно осигурените. Доверието в тази система спада с всеки ден. Хората не искат да си плащат здравните вноски.

Следя скандала с ВМА по телевизията. На мен ми е много ясно, че такива неща се случват. НЗОК не може да направи нищо. Подавала съм сигнали, но това не променя нищо. Предлагаме различни правни и законови промени, но пак нищо. Това се нарича безхаберие. Не мога да променя нищо. Всеки ден се сблъсквам със стена. Не искам да коментирам дали има политически чадър в тези случаи. България е на това дередже, защото разни хора коментират неща, от които не разбират нищо, категорична беше Тодорова.

Категорично няма да се кандидатирам за втори мандат. Не мога да работя, когато усещам, че отсреща има недоверие. Назначението на директор на НЗОК винаги е политическо. И сега ще стане така. Големият проблем е законодателството. Надявам се Петър МосковПетър Москов Д-р Петър Стефанов Москов е роден на 17 декември 1970 г. в София. Петър Москов завършва да се справи. Това ще стане, ако му разрешат. Виждам, че той има чисти помисли, завърши Тодорова.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2969 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.02.27 | 13:13

1
Kakvi 4isti pomisli?ta imenno Moskov razsipva sistemata,nahvarlil se e sreshtu VMA kadeto sa edni ot naj-dobrite ni specialisti,a tolerira Pirogov,zashtoto shefa tam mu e priatel?Vavejda nezakonni 3500 lv. taksa,koiato ste lishi okolo 80% ot horata ot zdraveopazvane i otkaz ot balgarskoto zdraveopazvane,zlepostavia i sobstvenata si partia,koj ste glasuva za ziah?Palen nekadarnik s glavna bukva!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини