Присадиха за пръв път изкуствен таз

  • 27 февруари 2015 08:21

  • 3728
  • 0
Присадиха за пръв път изкуствен таз
©

Екип на ортопедичната клиника СТО в Торино с ръководител проф. Алесандро Масе извърши уникална операция – за пръв път в света присади изкуствен таз. По-точно става дума за дясната част на тазовата кост, като протезата е изработена от титаний и е покрита с добре приетия от човешкия организъм материал тантал.

Пациентът е осемнайсетгодишен младеж от близко до Торино селище и от няколко месеца е страдал от неизлечим според куп светила на онкологията тумор на костите. Докторите от СТО обаче вярват, че благодарение на хирургическата им намеса животът на момчето вече е извън опасност и до месец може дори да проходи, пише "Монитор".

В съобщение за медиите ръководството на клиниката подчертава, че сложната операция е продължила 12 часа и на практика тя е била извършена от два екипа. Първият, който е отстранил заболялата кост, е бил ръководен от шефа на отделението по онкологична хирургия д-р Раймондо Пиана. След това идва „втората смяна”, начело на която е проф. Масе и която поставя изкуствения таз и съединява кости и разрязани тъкани. После пациентът е отведен в отделението за интензивна терапия, като според лекарите състоянието му е изключително добро за извършената сложна хирургическа намеса.

От клиниката СТО, която е част от ползващото се с голям авторитет в Торино и областта Пиемонт „Градче на здравето”, съобщиха още, че успехът на операцията се дължи и на изключително доброто сътрудничество на италианските лекари с техни американски колеги. Защото измеренията на заболялата кост са били взети от първите с ядреномагнитен резонанс, но нейното абсолютно точно копие е било направено от вторите в САЩ. Сега и едните, и другите стискат палци в недалечно бъдеще пациентът им да им отиде на гости сам и за да им благодари, и за да му се порадват.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
3728 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини