Брюксел ни плаши със съд заради червей

  • 27 февруари 2015 06:02

  • 3246
  • 3
Брюксел ни плаши със съд заради червей
©

Европейската комисия отправи последно предупреждение към България, преди да изпрати страната на съд за невъведени в националното ни законодателство европейски норми във връзка с директивата за вредителите, съобщава 24 часа.

Става въпрос за конкретен вредител - западен царевичен коренов червей (Diabrotica virgifera) по царевичните култури. В конкретика с директивата от списъка с регулираните вредители се изважда западният царевичен коренов червей. Причината е, че този вредител бе установен на редица места из нивите на ЕС.

До днешна дата България все още не е уведомила ЕК относно мерките за транспониране на директивата в националното си право, въпреки че това е трябвало да стане до 31 май 2014 г.

„Все още нямаме становище по казуса, в момента го проучваме. Когато сме готови, ще го публикуваме на сайта на Българската агенция по безопасност на храните(БАБХ)”, коментираха пред „Труд“ от пресцентъра на ведомството, оглавявано от проф. Пламен Моллов.

У нас сериозни нашествия от вредителя бяха регистрирани през 2009 г. в Кюстендил и Пазарджик. През 2011 г. огнище имаше и в Ракитово и Велинград.

Вредителят засяга не само корена на растението, но и листата, а след това прониква и в кочаните на царевицата.

До момента БАБХ препоръчваше на земеделците извършването на есенна дълбока оран, която да унищожи зимуващите в почвата ларви. Друга препоръка бе стопаните да правят редуване на културите, или т.нар. сеитбообращение, за да загине червеят при липсата на царевични насаждения в районите, където се е развил.

Любопитна подробност е, че червеят всъщност се оказва ларва на бръмбар. Бръмбарът на царевичния коренов червей е голям от 4 до 7 мм. Украската му е черно-жълта, главата е черна. Характерни за женските са тъмните продълговати ивици върху горните крила. Крилата на мъжките са почти изцяло тъмни.

Последвайте канала на

3246 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2015.07.16 | 20:29

3
Червея е поредното извинение, да ни пръскат с още отрови, които да дишаме и после консумираме!!!
4

2015.07.16 | 20:29

2
Значи червеите?А нещо така гопода европейци, за заплатите да кажете?Че България е на път да изчезне? Членството ни в Евросъюза е сделка.Гърция вече я хванаха сега сме ние на ред.

2015.06.18 | 14:17

1
Оле Боже...тия от ЕС и червейчетата ще ни броят и санкции ще има после щот не са ГМО...идиоти!

Добави коментар

Водещи новини