Юнкер: На България не й достига икономически растеж

  • 26 февруари 2015 17:44

  • 4381
  • 27
Юнкер: На България не й достига икономически растеж
©

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод ЮнкерЖан-Клод ЮнкерЖан-Клод Юнкер е люксембургски политик. Жан-Клод Юнкер е роден на 9 декември 1954 година в градчето потвърди днес отново решимостта на комисията да прекрати до 2019 година наблюдението над България по механизма за сътрудничество и проверка. Юнкер направи това изявление на съвместна  пресконференция с президента Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното.

Председателят на ЕК поздрави с "Добре дошъл!" на български език държавния глава. Юнкер съобщи, че това е всичко, което знае на български, но ще научи повече заради предстоящото си в следващите месеци посещение у нас.

Двамата събеседници са разговаряли за механизма, по регионални въпроси, както и за готовността на България да участва в инвестиционния план на ЕК. Юнкер изрази очакването нашата страна да направи необходимото, за да получи възможно най-голяма полза от този план.

Президентът Плевнелиев посочи, че е запознал своя събеседник с планираните в нашата страна реформи, както и с  политическия живот в страната след две турбулентни години, в които се смениха пет правителства и три парламента. По неговите думи през тази година България е по-стабилна и с ясна заявка за важни реформи в областите на правосъдието, пенсионната система,  здравеопазването, образованието и сигурността. Президентът е уверил Юнкер, че настоящата година ще бъде време на реформи и стабилност у нас, предаде БТА.

Уверих, че се справяме достойно по отношение на Шенген, по механизма за сътрудничество и проверка имаме ясен план за действие и сме убедени, че към края на текущата година България ще се придвижи много напред, заяви президентът. В България имаме голямата амбиция да бъдем бързи, ефективни и прозрачни, допълни той. Президентът отбеляза, че това се доказва от данните на  Сметната палата на ЕС.

Обсъдихме ситуацията на Западните Балкани, украинската криза и нашето общо желание за мир и развитие, посочи държавният глава. Той е поздравил председателя на ЕК за обявената вчера стратегия за обособяването на европейски енергиен съюз. България е голям поддръжник и сме готови с първи проекти и идеи, добави Плевнелиев. Държавният глава изрази радост от днешната среща,  както и благодарност за приятелството и партньорството, което, по неговите думи, със сигурност ще промени България за добро.

В отговор на въпрос, свързан с предприетия вчера нов етап на процедурата срещу макроикономически несъответствия в нашата  страна, Юнкер отбеляза, че това се дължи на липсата на достатъчен икономически растеж. Той отбеляза, че от друга страна България е сред държавите в ЕС с най-ниските равнища на публичния дълг. Вчерашното решение не е трагедия, коментира той.

Попитан дали България може да създаде един необходимите на ЕС два нови газови разпределителни центъра, председателят на ЕК  посочи, че това е технически въпрос. Той изрази надеждата комисията да помогне на нашата страна в изграждането на връзките към газопреносните системи на съседните държави.

Президентът Плевнелиев заяви, че е поздравил председателя на ЕК за обявената вчера стратегия за обособяването на европейски  енергиен съюз. България е голям поддръжник и сме готови с първи проекти и идеи, добави Плевнелиев. Държавният глава изрази  радост от днешната среща, както и благодарност за приятелството и партньорството, което, по неговите думи, със сигурност ще  промени България за добро.

По повод енергийната стратегия Плевнелиев изрази задоволство, че тя е насочена към Югоизточна Европа и насърчава  постигането на поне три енергийни независими източника за всяка държава. Когато постигнем истинска диверсификация и  либерализация, тогава ще имаме пазарни цени, коментира той. По неговите думи голямата цел е енергията да не бъде оръжие, а  елементарна стока за търгуване на пазарни цени. Убеден съм, че тази идея ще намери своята много сериозна реализация и хората ще усетят, предприятията ще видят - колкото повече алтернативни източници, толкова по-голяма сигурност за инвестициите, толкова  повече инвестиции, обобщи той.

България успя, след като през 2008 г. бяхме оставени на студено в най-студения ден от зимата, тогава президентът Путин и Украйна отново имаха спор, да направи така, че съществуващата газова връзка с Гърция да бъде двупосочна. Това е гаранция за  нас, ако стане трудно и тежко, имаме алтернативна доставка от Гърция. Същевременно успяхме да разширим малко съществуващото  газово хранилище, там има ресурси, които биха помогнали на държавата до края на зимата за необходимите доставки. По-важно е да заработи по-бързо връзката с Румъния, да бъде двупосочна. Тя е в много напреднала фаза на изпълнение, разчитаме и на ЕК, за  да бъде въпрос на месеци, а не на години, тогава ще бъдем още по-спокойни, заяви президентът.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
4381 27

Свързани новини

Коментари 27

Добави коментар

2015.03.03 | 20:43

27
КОГАТО ВКАРАМЕ СИДЕРОВ В ЛУДНИЦАТА.И ВКАРАМЕ В ЗАТВОРА БСП И ДПС-ТОГАВА ЩЕ СЕ ОПРАВИМ.
FM

2015.03.01 | 09:10

26
Мерак има. Възможност няма.
стига терор през Евросъюза

2015.02.27 | 18:03

25
Кога Юнкер ще нареди на БЪлгария да се изплатят похарчените за тн"европроекти" десетки милиарди живи левове/евра/. Pо препоръка от опасни престъпници проникващи през Брюксел нашия народ е ограбван с десетки милиарди живи левове харчени само за ненужни неефективни обекти.

2015.02.27 | 14:05

22
Някои държави" растат",защото произвеждат оръжия!

2015.02.27 | 14:05

24
или защото грабят останалите като Америка

2015.02.27 | 14:05

23
Растения,животните, хората и икономиката имат ограничени възможности за растеж.

2015.02.27 | 14:05

21
ХАХА ТО ЦЕЛИЯ ЕС НЯМА РАСТЕЖ, ТОЙ ЗА БЪЛГАРИЯ СЕ ХВАНАЛ.

2015.02.27 | 14:05

20
Юнкер е.бивш министър на финансите на Люксембург-оазис на "черните"банкови сметки.
БЪЛГАРСКА АРМИЯ

2015.02.27 | 14:05

18
ПЕДЕРАСТИ КАТО СИДЕРОВ НЕ ВЗИМАМЕ.

2015.02.27 | 14:05

19
само назначени от доган ли вземате

2015.02.26 | 23:05

1
kurva kato boikoygly ne vzemame

2015.02.27 | 14:04

17
Данъчни измами и подкрепата на банки за укриване на пари са свързани с името Юнкер.

2015.02.27 | 14:04

16
Не и достига икономически растеж щото държавните служители изпапкват всичко!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини