Откриха изложба "100 г. от влизането на България в Първата световна война" (снимки)

  • 26 февруари 2015 14:03

  • 1592
  • 0
Откриха изложба "100 г. от влизането на България в Първата световна война" (снимки)
©

Удовлетворен съм, че Музеят на МВР може да предостави в центъра на София възможност на тези, които се интересуват, да обогатят своите познания и да задоволят интереса си, особено в навечерието на 3 март, заяви министър Веселин Вучков на официалното откриване на експозицията, посветена на 100-годишнината от включването на България в Първата световна война, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Той уточни, че изложбата е организирана от Музея на МВР с равноправното участие на Национално дружество „Традиция”, което повече от 20 години партнира на вътрешното министерство по различни поводи. Министър Вучков открои част от експонатите, които хората ще имат възможност да разгледат до края на месец май - въоръжение и униформи от Първата световна война, трофеи от колекцията на Българската армия и много други предмети, които интригуват не само тесен кръг експерти. В изложбата са включени и полицейски щандове, показващи въоръжението и униформите на полицаите такива, каквито са били преди един век.

Министър Веселин Вучков обърна специално внимание на факта, че изложбата включва и оригинал на Манифеста от 1 октомври 1915 г., с който България се включва в Първата световна война. Вълнуващо събитие, което за съжаление впоследствие води до няколко национални катастрофи. Но ентусиазмът, обхванал почти цялото българско население, личи включително и от настоящата експозиция – добави той.

Председателят на Софийския клуб на Национално дружество „Традиция” Ивайло Танчев отправи благодарности към Министерството на вътрешните работи и лично към министър Веселин Вучков за редицата съвместни инициативи. „Изложбата не е самоцелна. Тя се организира в чест на над 100-те хиляди загинали българи през Първата световна война и на стотиците хиляди ранени. Прави се и за бъдните поколения – да помнят историята и да я предават”, посочи Танчев и допълни, че са показани огнестрелни и хладни оръжия, документи и снимков материал. Сред експонатите е и една 356-е тежки картечници, с които е била въоръжена Българската армия.

В края на официалната церемония председателят на Софийския клуб на Национално дружество „Традиция” подари на министър Веселин Вучков нож „Манлихер“, с който българските войници са защитавали родината, и отправи пожелание за успешна борба с престъпността.

Галерия със снимки вижте тук

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1592 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини