България с нова стратегия за развитието на висшето образование

  • 26 февруари 2015 11:58

  • 1672
  • 1
България с нова стратегия за развитието на висшето образование
©

Парламентът прие Стратегията за развитие на висшето образование в Република България за периода 2014-2020 година. За проекта  гласуваха 123 депутати, един се въздържа. Стратегията е внесена от Министерския съвет, съобщи БТА.

Вносителите са  записали, че документът отговаря на необходимостта от формулиране на приоритетни насоки и неотложни мерки за ускорена модернизация и интернационализация на българското висше образование. Отчетени са проблемите и рисковете за развитие на сектора. Формулирани са осем средносрочни и дългосрочни цели за постигане на ефективни дългосрочни резултати. За постигането на  целите са предвидени 70 конкретни дейности и мерки, които превръщат предложената стратегия в инструмент за дълбоки реформи в областта на висшето образование.

По предложение на депутата от ПФ Милен Михов в стратегията се  записа, че трябва да се усъвършенства нормативната база и да има активна политика за привличане на студенти от българите, живеещи в ЕС и от българските общности в трети държави. Парламентарните групи подкрепиха стратегията.  Снежана Дукова посочи, че стратегическият документ има подкрепата на ГЕРБ. Според нея проблем е финансирането на тази стратегия. Дукова посочи, че средствата за финансирането й трябва да дойдат от националния бюджет и от европейските фондове. По думите й стратегията е отправна точка за нов Закон за висшето образование. Колегата й Методи Андреев /ГЕРБ/ смята, че трябва да се промени начинът на развитие на образованието - приемането да е по-лесно, а завършването - по-трудно. Андреев каза, че държавата трябва да престане да създава нови висши училища.

Светла Бъчварова /"БСП лява България"/ каза, че с приемането на стратегията ще се направят първите крачки за реализирането на
по-качествено висше образование и финансирането му от европейските програми. Ние ще подкрепим стратегията като документ, необходим за бъдещото развитие на висшето образование, заяви тя.

Според Станислав Станилов /"Атака"/ не може да има стратегия, в която по никакъв начин не се гарантира бъдещото нарастващо финансиране. Той посочи, че ще подкрепят стратегията, макар и да не виждат смисъл, защото тя не отговаря на философията, по която се управлява нашето общество. 

Стратегията е добра и нашата група ще я подкрепи, каза Вили Лилков /РБ/. Според него е недопустимо в стратегията да не са
включени политики за спорта. Росен Петров /БДЦ/ посочи, че ще подкрепят този документ, защото "виждат, че такъв е духът на парламента". Според него,  обаче, тя има нужда от актуализация. Димитър Байрактаров /ПФ/ смята, че една стратегия не е достатъчна, за да се изчистят административните недъзи в тази обществена сфера. Източването на интелектуален потенциал е  проблем, каза Байрактаров и допълни, че не трябва да си затварят очите за него. Патриотичният фронт дори и да подкрепи тази
стратегия, го прави със своите особени резерви, посочи той.

Последвайте канала на

1672 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
FM

2015.03.06 | 18:53

1
Пише се виЗсше образование.Аман от тъпунгери на високи постове.

Добави коментар

Водещи новини