Мамят медсестри с работа в чужбина

  • 26 февруари 2015 06:17

  • 2447
  • 1
Мамят медсестри с работа в чужбина
© Булфото

Фирма посредник за заетост в чужбина мами родни медсестри с предложения за работа в Германия, алармираха от КНСБ. Посредникът предлагал курс по немски език и последваща заетост на няколко медсестри. Проблемите на работниците в бели престилки обаче започнали още в началото на езиковия курс, пише в. "Монитор".

Оказало се, че обучението било кратко и кандидат-гурбетчиите не можели да усвоят знанията, нужни им за работа в Германия. Според договора с германския им работодател без нужното ниво немски родните медсестри могат да работят само като санитарки.

Това условие обаче не фигурирало в българските им договори с фирмата посредник. Освен това посредникът заложил непосилни за медсестрите неустойки по договора. Така за всеки пропуснат урок по немски медицинските кадри трябва да платят по 100 евро, а ако откажат да работят или прекъснат договора си, преди да са се трудили година, дължат на фирмата посредник 5000 евро.

„Вече сме сигнализирали Главна инспекция по труда и до 4 март фирмата посредник трябва да предостави документите за проверка“, обясни президентът на КНСБ Пламен Димитров. Той цитира данни на фондация „Фридрих Еберт“, според които в Германия официално живеят около 181 000 българи. Статистиката показва, че 22% от тях получават социални помощи, а 14 на сто имат работа, но тя е нископлатена и хората са принудени да искат помощ от държавата.

 

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2447 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
възмутена

2015.04.23 | 11:03

1
Защо не пишете коя е фирмата посредник, та да няма повече измамени?

Добави коментар

Водещи новини