Новият дълг окончателно приет с гласовете на ГЕРБ, РБ, ДПС, АБВ и БДЦ (обновена+видео)

  • 25 февруари 2015 14:17

  • 21792
  • 285
Новият дълг окончателно приет с гласовете на ГЕРБ, РБ, ДПС, АБВ и БДЦ (обновена+видео)
© Булфото

Парламентът гласува в рамките на около час на първо и на второ четене взимането на новия външен дълг на стойност 16 млрд. лв. Ратификацията беше подкрепена от депутати от ГЕРБ, Реформаторския блок, ДПС, АБВ, БДЦ. Против бяха депутатите от БСП и "Атака", а депутати от ПФ се въздържаха.

Преди гласуването имаше ожесточени спорове и дебати в пленарна зала. Взимането на нов заем от правителството стана възможно, след подкрепата от страна на АБВ, БДЦ и ДПС. Обратът в позициите на трите партии дойде след политически преговори и совалки продължили по време на цялото пленарно заседание.

Депутатът от АБВ Борислав Борисов обяви, че след срещите с финансовия министър Владислав ГорановВладислав Горанов Владислав Иванов Горанов е министър на финансите. Роден е на 30 април 1977 г. През 1999 г. завършва, неговата партия е получила удовлетворителни отговори на поставените въпроси и условия. Същото заяви и Светлин Танчев от БДЦ.

Преди гласуването от ДПС също заявиха, че са готови да подкрепят новият дълг. "При намаленият дълг и поемане на ангажимента за реформи ще подкрепим дълга", обяви Йордан ЦоневЙордан Цонев Йордан Кирилов Цонев е роден в село Карапелит. Завършва „Икономика и организация на.

Малко по-рано от парламентарната трибуна финансовият министър Владислав ГорановВладислав Горанов Владислав Иванов Горанов е министър на финансите. Роден е на 30 април 1977 г. През 1999 г. завършва заяви, че поема ангажимента, че поне 2 млрд. лв. от разчета, който е направен като сбор от падежите, плюс планирания дефицит, няма да се налага да бъдат ползвани. И 2 млрд. лв. е минимумът.  "Проведох много консултации, дали навреме, дали не, съдете ме за това. Но разбрах едно - много от партиите, които подкрепят правителството в началото, имаха информационна неяснота. Тя беше преодоляна", заяви Горанов. 16-те милиарда са рамково споразумение с банки посредници, не говорим днес за поемане на дълг. С днешния акт ратифицираме международен договор за посредничество. Не поемаме и лев дълг днес. Дали ще поемаме повече дълг ще решаваме заедно в следващите години с гласуване на Закона за държавния бюджет,  заяви финансовият министър. "Дължа извинение на сегашната опозиция, ако някога съм си  позволил да говоря против поемането на дълг, породен от обстоятелството, че през годините е имало дефицит", каза  Горанов. "Никога не сме си позволявали да критикуваме управлението за това, че поема дълг, а за това, че не полага  достатъчно усилия да намали дефицита, за да няма нужда от този дълг", посочи той. "Нека тези политически партии, които днес повдигнаха дебата за ролята и отговорността на българския парламент като върховен орган на власт, да осъзнаят, че управлението се формулира само по един начин - взимане на решения и носене на отговорност. Който не е готов, не може да се нарича управленец", завърши изказването си Горанов.

Веднага след гласуването депутатите от БСП започнаха да скандират "оставка" и вдигнаха табели с надпис "Не на дълга". От "Атака" заявиха, че коалицията, която подкрепя правителството вече не е четворна, а петорна. От Патриотичния фронт също изказаха отрицателен вот. "Взимането на този заем ще разреши на ДПС да продължи да се окопава във властта".

За изненада на всички Менда Стоянова от ГЕРБ направи предложение закона да бъде гласуван на второ четене. Това предизвика взрив от нови скандали и спорове. Мая Манолова заяви: "Самият финансов министър има колебания относно размера на дълга. При това положение и ДПС, и БДЦ, и АБВ подкрепиха предложението. Предлагам дългът да се редуцира до размер на 6,9 млрд. лева, както е по закон, в противен случай това решение ще падне в Конституционния съд", категорична тя.

Михаил Миков също се обяви твърдо против второто четене на закона. "Това е грубо нарушаване на Конституцията. Между първо и второ четене трябва да има технологическо време. Всичко това е противоконституционно", заяви лидерът на БСП.

След поредните скандали и обиди депутатите взеха решение заема да бъде гласуван на второ четене. Гласуваха 209 народни представители. "За" бяха 156 депутати, "против" гласуваха 48, а 5 "въздържал се".

Интересна случка се разигра в кулоарите на парламента, предаде репортер на Novini.bg. Един от лидерите на Реформаторския блок Радан Кънев обяви, че е гласувал против взимането на новия дълг. "Правилността на моето решение се потвърждава и от предложението на Менда Стоянова за незабавно второ четене", бяха думите му.

Малко по-късно Кънев взе думата от парламентарната трибуна. "Искам да завя че групата на Реформаторския блок ще гласува "за" на второ четене. 100% ще присъства и гласува "за"! Вярвам, че Бойко Борисов иска да гарантира финансовата стабилност в страната. Ние искаме ясен знак, че той иска да гарантира и политическата й стабилност. Искаме да не се допусне и най-малко съмнение по отношение на маневри в мнозинството и това да внесе нестабилност, която би обезсмисля финансовата стабилност, която имаме“, обясни той.

"Искаме да не се допусне и най-малко съмнение по отношение на маневри в мнозинството и това да внесе нестабилност, която би обезсмисля финансовата стабилност, която имаме“, каза още Кънев. Той обясни, че ако е имало и най-малкото съмнение, че дългът няма да мине, е щял да гласува за, защото е твърдо убеден, че той е необходим и винаги го е защитавал.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
21792 285

Свързани новини

Коментари 285

Добави коментар
FM

2015.02.27 | 11:51

285
Този заем само бави ФАЛИТА.
hryut

2015.02.27 | 01:39

284
sega okon4atelno napuskam stranata .nejelaq da sam 4ast ot takava prosta naciq.

2015.02.26 | 16:42

250
GERB FOREVER

2015.02.27 | 01:39

283
FUCK GERB!FUCK NATO!FUCK USA!

2015.02.27 | 01:39

282
Къде сте братя герберасти, що мълчите като бити педерасти? Къде е вождът ви посран, прегърнал се с Ахмед Доган? Къде сте жалки същества, опразнили държавната хазна?
ГЕРБ

2015.02.26 | 18:27

253
Секс правим със местан смучем kura на доган
NIKE

2015.02.27 | 01:37

281
Бедни ми бедни българино забрави ли че точно тези опоскаха огромният резерв когато дойдоха на власт след това без свян посегнаха и на сребърният фонд замразиха пенсии и заплати над 3 години и половина мизерията и бедността бяха толкова явни и бяха час от нашето ежедневие същите тези ти избирателю отново докара на власт а сега и те задгробиха със най големият заем в историята на малка България!
тикво управа гарантираме фалитът на България

2015.02.27 | 01:37

280
В най скоро време този кабинет ще падне но парите дотогава ще бъдат похарчени и резервът ще бъде празен!!

2015.02.26 | 06:55

228
Ха-ха-ха-ха -- за пореден път го подадоха устно на стадото павиани Атака и червените отрепки --родителите им !!

2015.02.27 | 01:36

279
подадоха го устно на целия народ!!!!!! и ти го поемаш!!!!
AJ4A

2015.02.27 | 01:36

278
Докато народът се дели на симпатизанти на партии с различни имена и абревиатури, нищо хубаво не я чака таци държава, нищо хубаво не го чака и народа, населяващ тази географска територия!!!! Нооооооо, докато ги има алчността и стремежа да получиш нещо чуждо и наготово, така ще бъде!!!! ОБЕДИНЕТЕ СЕ ХОРА, не се делете, защото ВАШИТЕ ВРАГОВЕ ОТДАВНА СА СЕ ОБЕДИНИЛИ НА ПРИНЦИПА - ТЕ във властта и ДРУГИТЕ, които властта трябва да ограбва и да държи в бедност и мизерия, че да не са заплаха за властта!!!!
vankata1002

2015.02.27 | 01:36

277
Драги съграждани докога ще ги търпим тези мошенници какъв народ сме бре за това ли се е борил Васил Левски направо ми се плаче какъв народ сме бре тези ни продават и се подиграват с нас а ние си мълчим излизайте бре хора докога ще ги търпим. Днес си гласуваха тези и направиха най-големият обир от българския народ. Няма такъв народ няма такава държава.
Майка

2015.02.27 | 01:35

276
ХА,ЧЕСТИТО ,МИЛИ БЪЛГАРИ! И НИЕ СМЕ ВЕЧЕ В БЛАТОТО...СЪЩО КАТО ГЪРЦИТЕ! ДА СА НИ "ЖИВИ" ПОЛИТИЦИТЕ! ТЯХНА Е ЗАСЛУГАТА!

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини