Петкова: Основният ни приоритет е намаляването на дефицита в НЕК

  • 20 февруари 2015 13:27

  • 1464
  • 1
Петкова: Основният ни приоритет е намаляването на дефицита в НЕК
©

Поставили сме си амбициозна задача - до края на 2015 г. пазарът на електроенергия да бъде изцяло либерализиран. Това означава битовите клиенти да могат да избират кой доставчик на електроенергия да им доставя електричеството до дома. Това заяви на пресконференция днес министърът на енергетиката Теменужка ПетковаТеменужка Петкова Теменужка Петкова е министър на енергетиката. Родена е на 18 януари 1967 г. Магистър по при представянето на отчета си за първите 100 дни управление в сектора "енергетика".

Българската независима енергийна борса получи своя лиценз от ДКЕВР, работим по платформата за изграждане на енергийната борса, посочи Петкова.

Тя посочи, че все още не е избран модел, по който да се случи пълното либерализиране на пазара. Основен приоритет на министерството на енергетиката в момента е намаляване на огромния дефицит в НЕК. Освен предоговарянето на цените на електроенергията, която НЕК изкупува от двете американски централи, други мерки за намаляване на дефицита са предприети чрез промените в Закона за енергетиката, които вчера бяха приети на второ четене от ресорната комисия в парламента.

Мерките предвиждат НЕК да не изкупува електроенергия от топлоцентрали, ако не е високоефективна, както и да няма преференциални цени за енергията от ВЕИ, с изключение на енергията от биомаса от животински торове. Всички енергийни предприятия пък ежегодно ще бъдат проверявани от АДФИ, посочи Петкова.

Теменужка ПетковаТеменужка Петкова Теменужка Петкова е министър на енергетиката. Родена е на 18 януари 1967 г. Магистър по посочи, че няма основания за притеснение, че няма да бъдат спазени сроковете за удължаване ан живота на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй". За 5-ти блок обаче нямаме никакво време - неговият експлоатационен срок приключва през 2017 г., добави тя. Необходими са 270 млн. евро за удължаване на живота на реакторите, досега са извършени дейности за 190 млн. лв., обмисляме възможност за външно финансиране, както и да предложим дивидента на БЕХ да бъде изчислен на консолидирана база, каза министърът.

Петкова съобщи, че има голям интерес от международни компании за проучване и разработване на българските находища на нефт и газ в Черно море - блоковете "Силистар" и "Терес". Работи се усилено и по изграждането на газовите връзки, за да не е зависима страната ни от един единствен доставчик на газ.

До 31 май трябва да бъде взето инвестиционното решение за изграждане на газовата връзка с Гърция, по която можем да получаваме азербайджански газ, посочи Петкова. Относно възможността за изграждане на 7-ми блок в АЕЦ "Козлодуй" министър Петкова каза, че подписаният при предишното правителство договор с "Уестингахаус" е договор под условие и че такава мощност ще бъде изграждана само при икономически обоснован проект. В момента преразглеждаме всяка една клауза от договора, добави тя.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1464 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.02.21 | 01:29

1
Тия споменати по-горе точки сме ги слушали вече от няколко правителства.Повече не вярваме в тях.

Добави коментар

Водещи новини